Het team van het Udens College.
Het team van het Udens College.

Udens College niet in finale NK Debatteren voor Scholieren

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Veertig scholen kwamen vrijdag 2 december in actie op de laatste voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De leerlingen gingen het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema's, waaronder over solliciteren met een anoniem cv en het invoeren van een drinkbewijs. Het Udens College behaalde de 36e plek en greep daarmee naast een finaleplaats.

In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 21 januari op de Universiteit Utrecht; per voorronde konden 10 scholen zich plaatsen. Daarnaast werden er twee wildcards uitgedeeld aan de twee scholen die de beste bleken van de overgebleven scholen: het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en het Stedelijk Gymnasium Arnhem.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, StudentsPlus en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is huidig debatkampioen Utrechts Stedelijk Gymnasium. Het USG zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Stellingen
De scholieren konden de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: "Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, de Amerikaanse verkiezingen en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.''

Meer berichten