Afbeelding

'We laten iedere leerling het maximale uit zichzelf halen'

Onderwijs 975 keer gelezen

UDEN/VEGHEL/OSS | ROC de Leijgraaf houdt op zondag 12 februari haar jaarlijkse open dag op de onderwijslocaties in Veghel, Oss, Uden en Cuijk. "We bieden een breed palet aan opleidingen met hoge baankansen. Ook de manier van werken waardoor iedere leerling het maximale uit zichzelf kan halen, presenteren we graag aan leerlingen en hun ouders op onze open dag", vertelt directeur Economie & Bedrijf Hans de Jong.

ROC de Leijgraaf biedt een verscheidenheid aan opleidingen in de domeinen Techniek, Economie, Horeca, Recreatie & Toerisme, Zorg, Welzijn & Sport. "We bieden opleidingen in sectoren waarin in onze regio veel werk te vinden is en waarmee je ook qua opleidingen bij ons alle kanten op kunt", vervolgt De Jong. "Die sectoren roepen steeds om goed opgeleide mensen. Mensen die voor onze opleidingen kiezen, doen dat vaak bewust en halen een boel voldoening uit hun werk. We hebben vijf opleidingen die de titel 'Top-opleiding' mogen dragen. Dit zijn de opleidingen Beveiliging, Recreatie & Toerisme, Verpleging, Gezondheidstechniek & Lab en Bouw. Leerlingen zijn er erg positief over."

Persoonlijke begeleiding
De Jong geeft aan dat De Leijgraaf er trots op is dat leerlingen en ouders heel tevreden zijn over de persoonlijke begeleiding. "Al bij het eerste kennismakingsgesprek nemen we nauwgezet door wat we hier kunnen doen om de leerling door een opleiding heen te loodsen. Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is bij ons heel laag. Dat werd recentelijk nog bevestigd door de komst van de minister. Daar zijn we trots op en steken er een boel energie in. We willen er zeker van zijn dat leerlingen hier een opleiding volgen die bij ze past."

VMBO-scholen zijn 'hofleverancier' van De Leijgraaf en dus worden leerlingen en docenten van middelbare scholen regelmatig uitgenodigd om kennis te maken, bijvoorbeeld tijdens 'Dagje Leijgraaf'. "Zodat ze een goed beeld krijgen of er een opleiding tussen zit die ze aanspreekt", legt onderwijsmanager Gerard van der Linden uit. "Iets niet leuk vinden, is ook keuzes maken. We zoeken vaak het contact met leerlingen op, door deelname aan een beroepenmarkt, meeloopdagen en we nodigen decanen uit en gaan langs op scholen om te vertellen wat we ze te bieden hebben."

Food Specialist
Binnen het palet 'Horeca & Toerisme' introduceert ROC De Leijgraaf per 1 augustus 2017 de opleiding tot Food Specialist in Oss en Veghel. "De foodsector is volop in beweging", weet De Jong. "Dagelijks ontstaan nieuwe concepten en ideeën. Supermarkten organiseren tegenwoordig 'live cooking'-events en ook chauffeurs worden goed geïnformeerd over het op de juiste manier uitladen van producten. Diepgevroren vlees is nu eenmaal anders dan verse vis. De opleiding tot Food Specialist sluit aan op de vragen vanuit het bedrijfsleven. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met tal van bedrijven, zoals Jumbo, Sligro, Hutten Catering en Hanos. Je leert nadenken over voedingsconcepten, het samenstellen van een assortiment, het vervoer en de verkoop van producten, noem maar op. De opleiding wordt zowel op niveau 3 (uitvoerend) als op niveau 4 (leidinggevend) aangeboden." Ook doorontwikkeling staat hoog in het vaandel. "Je krijgt hier een solide basis, maar we geven leerlingen ook de kans zich verder te specialiseren. Neem onze nieuwe niveau 4-opleiding Patissier die zorgt voor een goede aanvulling op de opleiding Zelfstandig werkend kok en aansluit bij de behoefte om creatief bezig te zijn met chocolade, taarten en zo."

Vakman Ondernemer
De Leijgraaf biedt sinds kort voor alle leerlingen met een niveau 3-diploma de 1-jarige (kop)opleiding Vakman Ondernemer niveau 4. "In deze opleiding leer je hoe je op een goede manier je eigen bedrijf kunt beginnen", legt De Jong uit. "De Kamer van Koophandel, een ondernemersplan maken, marketing, sales en een stukje communicatie: alle onderdelen komen aan bod. Een leerling kan na deze opleiding doorstromen naar het HBO, maar zeker ook voor zichzelf beginnen. Bij deze opleiding leert de leerling wat er komt kijken bij het starten van een eigen onderneming en hoe je een gezond bedrijf moet leiden."

Tijdens de opleiding is er veel persoonlijke begeleiding en natuurlijk is er een stage. Waar de lessen gegeven worden, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Vakman Ondernemer is er zowel in de voltijd als deeltijd variant. De Jong vult aan: "In het management zijn er veel mensen die leiding geven maar daar niet specifiek voor opgeleid zijn. Ze kunnen goed plannen en organiseren, maar een begroting maken, een functioneringsgesprek, dat soort zaken, dat kan niet iedereen. Die 1-jarige opleiding draagt hier aan bij en is wellicht ook interessant voor de doelgroep 30-plus. Als school moeten we blijven innoveren. Onze nieuwe opleidingen zijn daar een goed voorbeeld van. We weten wat er speelt in de regio. We zijn diepgeworteld in Noordoost-Brabant en sluiten met onze opleidingen aan op de behoeften vanuit de markt."

ICT is dé toekomst
Een andere opleiding die inspeelt op een duidelijke marktbehoefte is ICT. "Want ICT is overal", vertelt Van der Linden. "Techniek is booming. Het is feitelijk een primaire behoefte geworden, want alles draait op ICT. Het is de olie van de samenleving." De Leijgraaf biedt in Oss, Veghel en Cuijk een tweetal niveau 4-opleidingen: Applicatie- en Mediaontwikkelaar én ICT-beheerder. "Je leert programmeren en maakt je eigen apps of websites. ICT-beheer gaat veel meer over het onderhoud van netwerken en het installeren van soft- en hardware. ICT-beheerders zijn in elk bedrijf een belangrijke spil."

Open dag
De open dag bij ROC de Leijgraaf is zondag 12 februari van 11.00 tot 15.00 uur in de onderwijslocaties in Veghel (Muntelaar 10), Oss (zowel locatie Euterpelaan 100 als locatie Nelson Mandelaboulevard 4), Uden (Udenseweg 2) en Cuijk (Jan van Cuijkstraat 52). Meer informatie over de opleidingen en de Open Dag: www.leijgraaf.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant