Docent Sebastian van Nunen en leerling Geesje van Osch
Docent Sebastian van Nunen en leerling Geesje van Osch

Leerling Udens College als verslaggever naar Ghana

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | De 17-jarige Udense Geesje van Osch, die in havo 4 van het Udens College zit, gaat vanaf donderdag 22 februari tot zondag 4 maart naar Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van middelbare scholen in heel Nederland doet Geesje mee aan Edukans Going Global.

Op het Udens College solliciteerden vijftien kandidaten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Geesje kwam door haar enorme betrokkenheid bij dit project en haar enthousiasme als beste uit de bus.

Taboes doorbreken met Life Skills
Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Geesje ontmoet Ghanese medeleerlingen en loopt met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Ghana aan de slag met de thema's 'life skills' en 'child rights'. Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met 'life skills-lessen'. 

Actievoeren
Op udenscollege.inactievooredukans.nl doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geeft Geesje op school presentaties over de ervaringen. Ook zal zij samen met andere leerlingen van verschillende scholen in Nederland actie voeren voor de projecten die zij in Ghana heeft bezocht. In 20 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al ruim 9 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Udens College vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global. Ten eerste om alle leerlingen een stukje bewustwording mee te geven van het feit dat kwalitatief onderwijs niet in alle landen van de wereld vanzelfsprekend is. Daarnaast is het uiteraard een mooi doel om een goede bijdrage te leveren aan onderwijs in landen waarin dat hard nodig is. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

Meer berichten