Sema hoopt dat de compensatie van collegegeld serieus besproken wordt in de Tweede Kamer.
Sema hoopt dat de compensatie van collegegeld serieus besproken wordt in de Tweede Kamer.

Udense Sema Keskin start petitie voor compensatie collegegeld: 'En wij dan?'

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | De petitie is ondertussen al meer dan 35.000 maal ondertekend: compenseer collegegeld na het coronavirus. Deze petitie is opgericht door de Udense Sema Keskin en heeft veel landelijke aandacht gekregen. 

In de petitie willen Sema en andere studenten van hogescholen en universiteiten dat het collegegeld van studiejaar 2019/2020 deels terugbetaald moet worden aan de studenten. Een andere mogelijkheid is het fors aanpassen van het collegegeld van studiejaar 2020/2021 om zo het collegegeld van dit jaar te compenseren.

De reden dat de studenten vinden dat ze niet het volledige collegebedrag zouden hoeven te betalen is driedelig en heeft te maken met de problemen van online colleges. "Ten eerste verliep de communicatie met de docenten niet goed. Ten tweede was de kwaliteit van colleges automatisch minder, omdat er veel minder interactie was. Bovendien waren de colleges meer een soort PowerPoint presentatie. We hebben veel zelf moeten uitzoeken. Ten derde hebben we beperkt gebruik kunnen maken van de schoolfaciliteiten. Dan vraag ik me af: waarom betaal ik eigenlijk?", aldus de psychologie studente aan de Universiteit van Tilburg.

Een serieus gesprek
Sema heeft veel positieve reacties gehad van studenten die het volledig met haar eens zijn. In totaal zijn 40.000 handtekeningen nodig om de petitie in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer. Dat verwacht Sema nu wel te halen. "We hopen dat compensatie van collegegeld serieus besproken zal worden in de Tweede Kamer. Studenten die later zijn afgestudeerd en zich opnieuw moeten inschrijven krijgen 535 euro terug. Toen ik dat las was ik blij voor hen, maar ik dacht ook: en wij dan?"

Sema heeft overigens wel alle begrip voor de docenten zelf, voor wie het jaar ook moeilijker was en wie veel werkdruk ondervonden.

Klik hier om de petitie te ondertekenen. 

Meer berichten