Johan en Jeanne.
Johan en Jeanne.

85 jaar aan Udens onderwijservaring vertrekt

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Jeanne en Johan van der Leest uit Uden namen begin augustus afscheid van het Udens onderwijs. Het paar stond samen voor maar liefst 85 jaar onderwijservaring.

Jeanne stond sinds 1977 voor de klas op verschillende basisscholen: de Springplank, de Waeck, de Hoeve, Marimba, de Leeuwerik en de Tandem. Haar man Johan nam na gewerkt te hebben op de toenmalige Aloysiusmavo, het Comenius College en het Udens College ook afscheid.

Diplomajuffrouw
Jeanne is in Uden ook bekend als diplomajuffrouw bij het diplomazwemmen bij Zeester Meerval. Velen hebben voor haar deskundige ogen laten zien dat ze voldoen aan de eisen die het diploma aan zwemmen stelt. Daarnaast is zij al jaren heel actief bij Stichting Schoolsport Uden, waarbij ze onder andere de School-Sportolympiade in het Stadion van de Keien organiseert en de Sportieve School heeft opgezet.

Basisscholen
In het onderwijs op de basisscholen was Jeanne vakleerkracht gymnastiek, die, zoals bij haar afscheid gememoreerd werd, een echte vakvrouw is geweest. Fanatiek, waarbij ze altijd op de ontwikkeling van de kinderen gericht was. Typerend voor de Udense is dat ze bij haar afscheid haar collega’s trakteerde op een sportieve activiteit. Na 43 jaar nam ze op 4 juli afscheid op de Tandem, de school waar ze de laatste jaren al haar uren onderwijs gedreven, gericht op het speciale kind, gegeven heeft. "Eigenlijk kon ik al op 1 april stoppen", vertelt ze. "Maar ik vond het nog steeds veel te leuk. Ik deed daarom bij het schoolbestuur het verzoek om tot het einde van het schooljaar door te mogen gaan." Iets wat het schoolbestuur graag accepteerde.

Udens College
Johan is in 1978 begonnen op de toenmalige Aloysiusmavo aan de Odiliastraat, op de plaats waar nu Take Ten en zwembad de drie Essen gevestigd zijn. Daarna werkte hij aan het Comenius College en later het Udens College. Naast lessen natuurkunde en scheikunde was hij jarenlang decaan, waarbij hij de leerlingen hielp bij hun vervolgstudiekeuze. Johan: "Ook heb ik jarenlang de functie van leerjaarcoördinator bovenbouw Mavo vervuld. Op het Udens College heb ik een aantal jaren leiding gegeven aan de bovenbouw Basis en Kader niveau aan het VMBO." Een gedreven docent, die veel heeft betekend voor veel leerlingen. "Johan kan met veel plezier vertellen over lesgeven aan kinderen van zijn ex-leerlingen", vertelt Jeanne. "Hij rekende mij voor dat zijn eerste leerlingen dit jaar de leeftijd van 59 jaar bereiken."

'Mooiste wat er is'
Twee gedreven onderwijsdieren nemen afscheid van het onderwijs in Uden, met een klein beetje met pijn in hun hart. "Want bezig zijn met de ontwikkeling van kinderen is toch het mooiste wat er is. Gelukkig hebben twee van onze drie kinderen en één schoondochter een baan in het onderwijs, dus onze genen gaan door in het onderwijs", besluit het paar. Jeanne en Johan hadden voor het weekend van 22 en 23 augustus een groots afscheidsfeest georganiseerd, maar door de Corona-perikelen hebben ze dat moeten afblazen.

Meer berichten