<p>Brainstormen in &#39;t Handelshuys.</p>

Brainstormen in 't Handelshuys.

Samen studeren op Campus Uden: ‘Studenten willen niet alleen maar feesten’

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Digitaal je lessen volgen en je tentamens doen, en bijna geen contact met medestudenten. Het is voor jongeren die een studie volgen geen gemakkelijke tijd. In Uden is daar een oplossing voor: Campus Uden. In ’t Handelshuys is er ruimte om elkaar te ontmoeten of juist de rust te vinden om te kunnen studeren. "Ik heb hier al zoveel meer geleerd dan alleen thuis achter m'n laptop."

door Temmie van Uden

Het idee om een plek in te richten voor studenten uit Uden ontstond afgelopen jaar. Guus Daanen, docent aan het Udens College, ziet ieder jaar jongeren met een diploma in de hand de middelbare school verlaten, maar wat er daarna met hen gebeurt, blijft vaak de vraag. "Ik miste eigenlijk het vervolg van het Udens College in Uden. Ik zou het mooi vinden als studenten binding met Uden kunnen blijven houden middels een plek als de Campus. Een plek van en voor jongeren om door te ontwikkelen en hun talent in te zetten tussen de vele ondernemers die we hier hebben."

Stage
Waar werd gestart met zo'n twintig studenten, hebben zich er nu al bijna honderd gemeld. Martje (18), Niels (19), Roksana (21) en Casper (18) zijn er al vanaf het begin bij. Zij lopen vanuit hun opleiding ook stage op de Campus. De één doet onder meer onderzoek naar hoeveel jongeren er in Uden momenteel studeren, de ander houdt zich bezig met het maken van een marketingplan. "Ik zat vijf dagen per week thuis te studeren, daar werd ik niet vrolijk van", vertelt Niels, die net als Casper de opleiding International Business volgt. "Daarom ging ik hier maar eens een kijkje nemen. Toevallig had ik ook nog een stage nodig. Van het een kwam het ander en nu ben ik hier drie dagen in de week." Hij doet momenteel onderzoek naar het opzetten van een soort studentenorganisatie voor iedereen uit Uden. "Niet opleiding gerelateerd, maar iets waarbij alle jongeren in Uden zich aan kunnen sluiten. We organiseren dan bijvoorbeeld een TEDtalk, borrel of cursus. Iedereen gaat na de middelbare school ergens anders studeren, en als je elkaar dan nog ergens tegenkomt is dat vaak in de kroeg. Dan praat je natuurlijk niet over iets waar je echt van leert. Hier op de Campus kan dat wel, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van sollicitatiebrieven of het opstellen van je CV."

Creatief
De Campus-doelgroep is divers, vertelt Roksana. "Van examenleerlingen tot mensen die studeren. Het mooie van de Campus is dat de één in het eerste leerjaar zit en de andere al zijn of haar scriptie aan het schrijven is. We kunnen elkaar allemaal helpen." Sommigen komen maar af en toe aan, anderen zijn er iedere dag. De Campus krijgt dus ook daadwerkelijk vorm door de jongeren zelf. Van het maken van een website tot aan een nieuw ontwerp van de ruimte in 't Handelshuys. De 19-jarige Sam, eindexamenleerling op het Udens College, is bezig met een logo voor Campus Uden. "Ik ken Guus via school. Hij wist dat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, en ik had behoefte aan een plek om te kunnen leren buiten het Udens College. Daarnaast ben ik nu vanuit het creatieve bezig met een logo voor de Campus. Guus helpt me daarbij om in de goede richting te denken."

Sociale contacten
De Udense studenten kunnen de Campus nu al niet meer missen. "We leren via onze studie geen docenten of andere studenten echt kennen", zegt Casper. "Ik mis de sociale contacten heel erg, en die vind ik hier dus wel. Ik heb hier al zoveel meer geleerd dan alleen thuis achter m’n laptop, omdat ik met mensen in contact ben gekomen. Je leert in je studententijd ook buiten je vakken veel dingen. Ervaringen delen, brainstormen, en hoe pak je bepaalde dingen aan." Ze zijn het dan ook niet eens met het beeld wat sommige mensen van studenten hebben. "We voelen ons een beetje vergeten en minder serieus genomen soms. Studenten willen niet alleen maar feesten, we willen juist dingen leren. Ik zou het liefst vandaag nog één dag naar college gaan en dan in quarantaine omdat het moet, maar dan ben ik in ieder geval weer een dag naar school geweest. Daar krijg je energie van!"

Guus hoopt dat nog veel studenten zich aansluiten bij de Campus. "Het is een plek om verbonden te raken en blijven met Uden én met het Udense bedrijfsleven. Het zou geweldig zijn als we blijven groeien.”

Meer berichten