<p>Jacqueline zit boordevol creativiteit.</p>

Jacqueline zit boordevol creativiteit.

(Foto: )
IN GESPREK MET

Juf Jacqueline van KC Marimba met pensioen: ‘Alles begint met een zaadje’

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Zeker 1000 kinderen, zo’n 100 collega’s en tientallen stagiaires zag Jacqueline Goossens voorbijkomen tijdens haar baan als kleuterjuf. Vandaag neemt ze afscheid van KC Marimba. “Dromen zijn uitgekomen.”

door Henk Lunenburg

Hoe was je jeugd? Had je veel vrienden en vriendinnen?
“Mijn kindertijd was heerlijk. Wij hadden een grote tuin met een boomgaard waar ik mij met veel speelmakkertjes kon vermaken. Uit die tijd heb ik nog steeds contact met Eva, een vriendin uit Australië die toen regelmatig kwam logeren bij haar grootouders die bij ons in de straat woonden.”

Hoe was je schooltijd?
“Op de kleuterschool in Waalwijk had ik een fantastische kleuterjuf. Zij liet ons toneelspelen en gaf poppenkastvoorstellingen. We mochten knutselen, boetseren en schilderen. We zongen liedjes en luisterden naar verhalen. Ik was als kleuter helemaal in mijn element en dacht: “Dit is het!” Toen is het zaadje geplant dat ik later kleuterjuf werd.”

Hoe ging het verder met je opleidingen?
“Na de kleuter- en lagere school ging ik naar de middelbare school, het Willem van Oranje College. Ik beleefde toen een mooie tijd. Tekenen en Nederlands waren mijn lievelingsvakken. Ik zat daar op de toneelclub en genoot van de rollen die we mochten spelen in vaak komische thrillers. Toen ik een beroepskeuze ging maken, wilde ik naar de toneelschool, kunstacademie of filmacademie. Daarvoor moest ik naar Amsterdam of een andere grote stad. Mijn ouders waren niet enthousiast om mij in de grote stad los te laten. Het werd eerst maar eens kleuterjuf, wat ook altijd nog in mijn hoofd was blijven hangen. Zo ben ik vanuit Waalwijk elke dag met de bus en de trein naar de Kleuterkweek in Eindhoven gegaan. Dat was een schot in de roos. De KLOS was een topopleiding! Ik had direct vriendinnen waar ik mee reisde en in de klas zat. Met zes van hen heb ik nog steeds wekelijks contact. Later heb ik naast mijn baan de PABO en de opleiding tot dramadocent gedaan. 4 jaar geleden heb ik de Academie voor Innovatief Trainen en Coachen afgerond.”

Wat vond je de leukste vakken op de Kleuterkweek?
“De opleiding was helemaal leuk. We kregen op hoog niveau vakken als Psychologie, Pedagogiek en Nederlands. Daarnaast kregen we Muziek, Dramatische vorming, Dansexpressie, Tekenen, Handvaardigheid en Gymnastiek. Door het vak Didaktiek leerden we kennis, vaardigheden en leerhoudingen naar kleuters te vertalen.”

Op welke school begon je met les geven?
“Op de Waeck, zo heette Marimba voorheen. Toen ik in 1975 in mijn moeders Dafje voor het eerst Uden binnenreed voor de sollicitatie, had ik niet kunnen dromen dat er zo’n lange mooie tijd in het verschiet lag. Ik kreeg de baan en er werd een flat voor mij geregeld.”

Waar ontmoette je jouw man?
“Alphons leerde ik in 1976 kennen bij gezamenlijke vrienden. In 1977 zijn we getrouwd. Toen in 1981 onze twee dochters Josephine en Emmeline werden geboren, waren we in de wolken. In die tijd was het gebruikelijk dat je stopte met werken. Toch bleef ik naast het moederschap dingen doen, zoals onder andere voor de Hartstichting het organiseren van vakantieweken in binnen- en buitenland voor kinderen en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking. Daarnaast deed ik invalwerk op basisscholen.”

Is er in de loop der jaren veel veranderd?
“In 1990 las ik in het Udens Weekblad de advertentie voor leerkracht instroomgroep. Ik solliciteerde en werd nogmaals kleuterjuf op De Waeck. Ik voelde me weer als een vis in het water. De kleuterschool was inmiddels veranderd in groep 1 en 2 van de basisschool. Sinds de invoering van de basisschool en de daaraan verbonden PABO werden leraren breder opgeleid. De specifieke kleuterdidactiek kreeg daardoor minder aandacht. Regelmatig vond ik het onderwijs te schools voor kleuters en gaf ik ‘undercover’ toch kleuterlesjes. Gelukkig ziet men tegenwoordig weer in dat spelen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Op universitair en HBO/academisch niveau kunnen toekomstige leraren zich specialiseren in het jonge kind. Het stemt me gerust dat onze school zulke leerkrachten heeft. Door een fusie inmiddels 25 jaar geleden met bs De Hoeve werd De Waeck veranderd in bs Marimba. We werden een Daltonschool, wat ik als een inspirerende manier van lesgeven ervaar. Inmiddels is de basisschool veranderd in een Kindcentrum. Tjonge jonge, door deze vraag realiseer ik me dat er enorm veel is gebeurd. En dat ik zeker 1000 kinderen heb lesgegeven, heb samengewerkt met wellicht 100 collega’s en tientallen stagiaires heb begeleid. Naast het heerlijk lesgeven aan kleuters heb ik ook kansen gehad om superleuke dingen te doen die bij mij passen, zoals toneelvoorstellingen organiseren, speelfilms samen met kinderen maken, waarvan één met groep 8 die vertoond is in de bioscoop op de Noordkade. Dromen zijn uitgekomen.”

Het laatste jaar was niet gemakkelijk voor je.
“Bij thuiskomst van een reis naar Noorwegen in maart 2020, werden we beiden verschrikkelijk ziek. Corona, bleek al snel. Het was angstig. We zijn op afstand ondersteund door familie en vrienden, en van school ontvingen we veel medeleven. Zo lief! Het herstel, met behulp van huisarts, fysiotherapeut, longarts en cardioloog, heeft ruim een jaar geduurd. We zijn dankbaar en blij dat we het leven weer goed aan het oppakken zijn.”

Je sluit je loopbaan creatief af!
“Ik kreeg van school de leuke opdracht om met iedere groep een schilderij te maken. Met 150 leerlingen hebben we zeven schilderijen gemaakt. Tijdens mijn afscheid op 23 juni wordt daar ‘iets’ meegedaan, maar dat is voor mij nog een verrassing.”

Cv Jacqueline
Jacqueline is in 1955 geboren in Waalwijk. Ze heeft twee broers en had een zus, die helaas op 53-jarige leeftijd is overleden. Haar vader was schoenfabrikant en had daardoor veel te maken met mode en ontwerpen. Na zijn pensioen ging hij beelden maken. Haar moeder was pottenbakster en ze borduurde wandkleden. Ook had ze een groot weefgetouw en maakte daar lappen op. Dat begon met het spinnen van wol, de draden werden daarna geverfd met natuurlijke materialen zoals boerenwormkruid. Jacquelines liefde om creatief bezig te zijn is haar met de paplepel ingegeven.

Meer berichten