Kinderen De Wissel klimmen in vrachtwagen

  •   keer gelezen   Onderwijs
VEGHEL – De kinderen van basisschool De Wissel in Veghel hadden donderdag een aparte les op het programma staan: het Dode Hoek Project. In plaats van achter de schoolbanken namen ze plaats achter het stuur van een enorme truck van transportbedrijf Schenker. Vanuit de truckcabine konden de kinderen zo ervaren wat een chauffeur nu eigenlijk ziet. Of beter gezegd: níet ziet.

[image=134650]

“Drie meter afstand, dat is de gouden regel”, zegt vrachtwagenchauffeur Paul Verkuijlen tegen een groepje kinderen dat voor de cabine staat. Veel kinderen weten wel dat ze niet naast een vrachtwagen moeten komen, maar dat er ook een grote dode hoek aan de voorkant zit is minder bekend. En dan is de vrachtwagen van Schenker nog een luxe uitvoering met camera aan de voorzijde. Verkuijlen: “Die monitor heb ik express uitgezet, want ook met zeven spiegels en camera’s heeft een chauffeur maar twee ogen. Kinderen moeten juist niet denken: hij ziet me wel. Daarbij komt nog dat niet elke vrachtwagen hiermee is voorzien.” Verkuijlen hoopt dat meer scholen en ouders kinderen bewust maken van de gevaren. Nog te vaak schieten kinderen hem links en rechts voorbij. “Je doet wat je kan, maar bij het afslaan zit de schrik er toch altijd in.” Dat hij in veertig jaar nog nooit een ongeluk heeft gehad wijt hij ook aan een dosis geluk. “Wij kunnen niet alles zien, daarom zijn deze projecten zo belangrijk.”
Bouwcoördinator van de school, José van der Laan, onderstreept dit. “Dankzij een betrokken ouder hebben wij deze dag zo kunnen inrichten. Dat is heel fijn, want nu krijgen de kinderen theorie én praktijk.” Wel benadrukt Van der Laan nog eens de rol van ouders. “We geven op school goed verkeersonderwijs, maar ouders kunnen voor hun kinderen een veel beter voorbeeld zijn en ze in het verkeer wijzen op de gevaren."

[image=134651]

[image=134652]

Meer berichten