Terreinwagens geprepareerd voor goed doel

  •   keer gelezen   Onderwijs
UDEN - Zes studenten van verschillende hogescholen vertrekken zondag 3 juli voor een 21-daagse reis met drie terreinwagens vanuit Nijmegen naar Burkina Faso in Arika. Onder de naam Students for Students bezoeken zij een onderwijsproject om het beroepsonderwijs voor plattelandsjongeren in de regio te ontwikkelen. Studenten van de opleiding autotechniek van ROC de Leijgraaf in Uden knappen de auto’s op en maken ze Afrika-proof.

[image=134676]

Bij aankomst van de studenten in Burkina Faso overhandigen zij zowel goederen als een geldbedrag aan het onderwijsproject ‘Zoodo’. De auto’s worden ter plekke verkocht, waarvan de opbrengst tevens naar het onderwijsproject gaat. "Het is dus van groot belang dat de auto’s helemaal in orde worden gemaakt door ons”, licht docent van ROC de Leijgraaf, Mark Jansen toe. “Dit is echter een hele klus.”
Sinds januari dit jaar zetten de studenten van de afdeling autotechniek hun beste beentje voor om de auto’s op de rit te krijgen. De eerstejaars zijn verantwoordelijk voor de onderhoudscontrole van de terreinwagens, terwijl de tweedejaars de reparaties op zich nemen. “Er komt heel wat bij kijken”, beaamt tweedejaars autotechnicus Donny van Gestel. “Zoals het motortechnisch controleren van de auto, maar ook aan het checken van het elektrische systeem en het verrichten van laswerk.”
Tijdens het project leren de studenten van ROC de Leijgraaf te begrijpen wat de mogelijkheden en beperkingen van een auto zijn tijdens een lange reis onder extreme omstandigheden. “Ze moeten op heel veel onderdelen letten. Hitte en zand zijn belangrijke factoren”, aldus de docent. Dat de studenten van ROC de Leijgraaf in aanraking komen met de meest uiteenlopende facetten van het vak maakt het project zo bijzonder, beweert Jansen. “Buiten hun normale onderwijsprogramma leren ze andere competenties te ontwikkelen. Dit sluit perfect aan op de praktijk, waar je ook vaak met onverwachte dingen te maken krijgt.”
De studenten van ROC de Leijgraaf prepareren niet alleen de auto’s, maar geven de studenten die naar Burkina Faso gaan ook een goede voorbereiding door een cursus ‘Pech onderweg’ te verzorgen. Students for students houdt achteraf een college voor de studenten van ROC de Leijgraaf over de autotechniekbranche in Afrika en de cultuur van het land.
Meer berichten