Leren in praktijk op bouwplaats Velmolen-Oost

  •   keer gelezen   Onderwijs
UDEN - Op Velmolen-Oost bouwt Bouwbedrijf Wagemakers in opdracht van SVUwonen 6 huurwoningen en 17 koopgarantwoningen. Over twee maanden worden de eerste woningen al opgeleverd en rond de bouwvak volgt de rest. Aan de bouw van de woningen werken enkele leerlingen mee, onder begeleiding van een leermeester.

[image=137122]

Berry (18) is een van de leerlingen die meewerkt aan de bouw van de woningen. Hij volgt bij het ROC een tweejarige opleiding om timmerman te worden. Tijdens zijn opleiding gaat hij 1 dag in de week naar school en de andere 4 dagen is hij op de bouwplaats te vinden. “Ik heb het hier hartstikke goed naar mijn zin. Het afstelwerk voor kozijnen, dakwerk en aftimmerwerk vind ik het leukst om te doen.” Leermeester William vult aan: “Samen met de leerlingen voeren we veel verschillende werkzaamheden uit. Van fundering stellen tot het aftimmeren van de binnenzijde van de woning, alles komt aan bod. De leerlingen worden zo opgeleid tot allround vakman.”

Investeren in de toekomst
Rob Duijs van Bouwbedrijf Wagemakers coördineert de inzet van de leerlingen: “Het opleiden van leerlingen op de bouwplaats is voor ons een investering in de toekomst. We hebben enkele van onze vaklieden opgeleid tot leermeester. Zij begeleiden vervolgens de leerlingen op de bouwplaats. Omdat we zelf een grote rol spelen in de opleiding weten we wat voor vlees we in de kuip hebben. Veel leerlingen nemen we uiteindelijk in dienst. Nu investeren betekent dat we in de toekomst kunnen rekenen op goede vaklieden.”

Vakbekwaam personeel
Ook SVUwonen ziet de meerwaarde van de inzet van leerlingen op de bouwplaats. Frank van Driel, hoofd nieuwbouw en ontwikkeling: “We hebben op dit moment veel nieuwbouwprojecten onder handen en ook de komende jaren blijven we volop bouwen. We moeten daarbij kunnen rekenen op de inzet van voldoende vakbekwaam personeel. Op de bouwplaats doen de leerlingen volop vakkennis op en ze leren ook samenwerken met collega’s. We dragen op deze manier graag bij aan het creëren van een goede opleidingsmogelijkheid voor aankomende vaklieden.”

Meer berichten