'Niet gekeurd betekent geen verkeersexamen'

  •   keer gelezen   Onderwijs
UDEN – Op openbare basisschool De Meent vonden vanochtend gratis fietscontroles door fietsenmaker Meinou Kelderhuis plaats. Alle leerlingen van groep zeven krijgen een beoordelingsformulier met - willen ze meedoen aan het komende praktijk verkeersexamen - verplichte verbeterpunten voor hun fiets.

[image=137833]

De fietscontroles, die jaarlijks voor de praktijk verkeersexamens van groep zeven gehouden worden, werden voorheen altijd door verkeersouders gedaan. Dit jaar bood Kelderhuis van De Mobiele Fietsenmaker (DMF) zich gratis aan om de voertuigen van groep zeven en acht te testen. Bij de controle wordt gelet op vijftien punten waaraan de fiets moet voldoen. “Er wordt het meeste gekeken naar de verlichting, bandenspanning, remmen en wielen.” Groep acht gaat binnenkort op kamp en daarom wordt er ook speciaal naar hun fietsen gekeken. “Bij hen wordt er vooral gekeken naar de spaken en de bandenspanning. Zij moeten namelijk een lange tocht maken.” Het beoordelingsformulier wordt na de controle meegegeven. “Wanneer de fiets niet voldoet aan de eisen dan moet deze gerepareerd worden. Dat kunnen de ouders thuis doen of dat kan ik doen.” Volgende week vindt de tweede controle plaats en dan moeten de fietsen aan de wettelijke normen voldoen, anders mogen ze niet op examen.
Talitha Eggink, één van de drie verkeersouders van De Meent, houdt zich bezig met activiteiten die de kinderen de gevaren van het verkeer bijbrengen. “Kinderen zijn een klein deel in het verkeer, ze vallen niet heel er op.” Dagelijks krijgen de leerlingen te maken met het verkeer, daarom vinden er allerlei activiteiten plaats binnen de school. “Natuurlijk krijgen de kinderen verkeerslessen op school en hebben we een één of twee projecten per groep in één schooljaar die betrekking hebben op het verkeer. Verder zijn er oversteekprojecten voor groep drie, is er dit schooljaar nog een verkeersquiz en vond recent het dodehoek project plaats.
Ook directeur Harold van der Venne prees de fietsenmaker voor zijn gratis controles. "Het is heel fijn dat iemand zijn 'fietsenkennis' hier deelt en zo zorgt dat de kinderen op een veilige fiets het examen kunnen doen."

[image=137840]

[image=137837]

[image=137839]

[image=137836]

[image=137835]
Meer berichten