Van stroomschok tot ambassadeur

  •   keer gelezen   Onderwijs
OSS – “Ik was heel erg geschokt.” Ossenaar Ashwin Zondag (22) werd vorige week gekozen tot Landelijke Ambassadeur Beroepsonderwijs 2009. Een jaar lang is hij hét gezicht van de MBO’ers in Nederland.

[image=117621]

Op ROC De Leijgraaf werd Zondag, die onlangs afstudeerde voor de opleiding Elektrotechniek, door zijn docent naar voren geschoven voor de titel. Binnen de school moesten de leraren kiezen uit vijf vertegenwoordigers van alle afdelingen. Aan de hand van een promotiefilmpje werd Zondag gekozen en was de Ossenaar vorige week één van de vijftig kandidaten voor de titel. “De vijftig werden snel teruggebracht tot tien nadat stemmen via internet waren geteld. Daarna kregen we de kans om in één minuut een speech te houden. Ik heb me kort voorgesteld en daarna verteld waarom ik elektrotechniek zo interessant vind. Dat begon eigenlijk toen ik vijf jaar oud was. Van mijn ouders kreeg ik een discolamp, maar die ging niet snel genoeg. Ik ging eraan sleutelen, maar kreeg een opflikker. En tijdens mijn afstudeerproject heb ik samen met een klasgenoot een kermisattractie op schaal gemaakt. Grafisch en elektronisch hebben we het allemaal zelf ontworpen. Tijdens mijn opleiding ben ik ook drie keer naar Slowakije geweest met oude computers van onze school. Daar hebben we onder andere een compleet netwerk aangelegd. De jury (met onder andere ontwerper Jan des Bouvrie en FNV-voorzitter Agnes Jongerius, red.) vond dat ik aparte dingen voor en na school deed. Als MBO’er was ik innovatief en creatief vertelden ze en zat ik op het niveau van een HBO’er.”

Onbeschrijfelijk
Zijn motiverende speech leverde hem een plekje bij de laatste drie op. Na een interview met Frits Spits verkoos de jury Zondag uiteindelijk tot winnaar. “Ik had het totaal niet verwacht. Dat je landelijk als beste wordt gekozen, is een onbeschrijfelijk gevoel. De eerste minuten kon ik niks zeggen.” Na zijn winst kreeg hij een cheque van 2.500 euro voor een vervolgopleiding of cursus. Maar het komende jaar gaat hij zich, naast zijn werk als elektricien, inzetten voor het MBO. Eén van de activiteiten is dat hij op 4 november aanschuift bij minister Van Bijsterveld om te praten over het MBO. Waar hij verder nog zijn gezicht moet laten zien, is nog onduidelijk. “Ik heb een heel pr-team achter me, ik zie het wel. In ieder geval heb ik er erg veel zin in.”
Meer berichten