Kinderen op zoek naar vogels tijdens de Tuinvogeltelling voor scholen.
Kinderen op zoek naar vogels tijdens de Tuinvogeltelling voor scholen.

"We hebben zeker achttien soorten vogels geteld"

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | "We hebben maar liefst achttien verschillende soorten vogels geteld!", vertelt Jolanda Rutten van de vrijebasisschool de Zevenster uit Uden enthousiast. De kinderen van groep zeven en acht hebben vrijdag 15 januari meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling voor scholen.

Normaal gesproken steken de leerlingen op vrijdagmiddag hun handen uit de mouwen tijdens de les 'tuinbouw'. In de winter zijn er niet zoveel klusjes in de tuin, dus een mooi moment om de vogels eens onder de loep te nemen.

Het was niet voor het eerst dat de kinderen meededen met de telling. Ook in groep vijf en zes hebben ze al eens vogels geteld.

Drie kinderen uit de klas zijn lid van de JeugdVogelwacht Uden. Deze meiden gaven donderdag een voorbereidende PowerPoint-presentatie waarin de rest van de klas leerden hoe ze vogels moeten herkennen. In deze presentatie werden ook de vogels getoond die twee jaar geleden gescoord zijn. Daarna hebben ze ook nog geoefend met het herkennen van vogels aan de hand van twee filmpjes van vogels in de tuin. "Het ene filmpje liet de vogels duidelijk in beeld zien en gaf meteen ook de soortnaam weer. Het andere filmpje was een echte quiz. Elke vogel had een nummer gekregen en de kinderen een invulformulier met elf nummers erop. De kinderen hebben per vogelsoort opgeschreven wat ze zagen. Ze hebben gekeken naar de grootte, de kleur, de vorm van de snavel en de manier van eten zoeken. Ook hebben we ze gevraagd om per vogel één meest opvallendste kenmerk op te schrijven. Op deze manier hebben de kinderen ervaren dat het herkennen van vogels niet alleen kijken naar de kleuren is, maar ook naar het gedrag en naar andere opvallende kenmerken", vertelt Jolanda.

De telling
Vrijdagmiddag was de daadwerkelijke telling. Er waren diverse verrekijkers aanwezig en een telescoop. De kinderen werden in drie groepen verdeeld die elk vanaf een eigen plek in de school gingen tellen. Eén plek op de begane grond en twee vanaf de eerste verdieping. Op deze manier kon het schoolplein én het achterliggende park met grote waterpartij goed overzien worden. Als eerste werden twee Kauwtjes gespot. "Er was nog enige discussie of het Zwarte Kraaien of Kauwtjes waren maar na grondig bestuderen door de verrekijker bleken ze duidelijk een grijze kop te hebben: dus een Kauw", aldus Jolanda.

Daarna werden de Wilde Eenden ontdekt die massaal op het gras bij de vijver zaten, maar liefst 23 stuks. "Ook hadden we geluk dat een grote groep rondvliegende meeuwen neerstreken op een dak van de huizen aan de overkant van het park. Met de telescoop was goed te zien dat het om Kokmeeuwen ging: zwarte vlekjes aan beide kanten van hun hoofd", vertelt Jolanda.

Na tien minuten wisselden de groepen van plek en werden er weer heel andere vogels gezien. Een aantal Kool- en Pimpelmezen, een Roodborst, een paar Vinken, Merels en zelfs een Grote Bonte Specht! In totaal bleef de teller staan op achttien vogelsoorten. "Dat is maar liefst acht soorten meer dan twee jaar geleden!", sluit Jolanda af.

Meer berichten