Het Udens College doet mee met het NK Debatteren.
Het Udens College doet mee met het NK Debatteren.

Udens College doet mee met het NK Debatteren

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Het Udens College uit Uden is één van de dertig beste vo-scholen die zich heeft geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op zaterdag 23 januari.

De dertig topscholen gaan op de Universiteit Utrecht verbaal strijden om de felbegeerde titel 'Nederlands Kampioen'. De Universiteit Utrecht moedigt scholieren graag aan extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière en is daarom gastheer voor dit NK voor scholieren.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut.

Kwaliteiten
"Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben'', aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke improvisatiestellingen: één improvisatiestelling zal op de finaledag door niemand minder dan bekend televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder worden aangekondigd.

Syrië
De scholieren zullen onder andere over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan: 'Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië', 'Arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen' en 'De overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten.'

Lees meer in het Udens Weekblad van woensdag. 

Meer berichten