Leerlingen van het Udens College op het NK Debatteren.
Leerlingen van het Udens College op het NK Debatteren.

Udens College behaalt 28e plek finale NK Debatteren

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Het Udens College kwam zaterdag 23 januari  in actie op de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op de Universiteit Utrecht. Het debatteam greep naast de titel Nederlands Kampioen maar heeft uiteindelijk de 28e plek behaald. Na een zinderend finaledebat tussen het Coornhert Gymnasium uit Gouda en het Utrechts Stedelijk Gymnasium, gingen de scholieren uit Utrecht voor de derdemaal op rij met de winst naar huis. Hoewel beide debatteams volgens voorzitter Roderik van Grieken retorisch heel sterk waren, nam het team van het Utrechts Stedelijk Gymnasium de jury beter mee in de verhaallijn.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ministerie van Veiligheid en Justitie. De Universiteit Utrecht moedigt scholieren graag aan extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière en is daarom gastheer voor deze finale van het NK Debatteren voor Scholieren.

Op zaterdag 23 januari verzamelden zich op de Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium heeft met het winnen van de titel na de drie voorronden en de finale 123 scholen achter zich gelaten. "Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben'', aldus voorzitter Roderik van Grieken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Romée Lind van het Utrechts Stedelijk Gymnasium als Beste Individuele Debater de unieke kans om als jongerenvertegenwoordigers onder leiding van Minister Ploumen deel te nemen aan de World Humanitarian Summit in Istanbul.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke improvisatiestellingen: één improvisatiestelling werd bedacht en bekend gemaakt door televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder.

Meer berichten