De balkonscène op de Jozefschool in Uden.
De balkonscène op de Jozefschool in Uden.

Udense kinderen winnen FIRST LEGO League Beneluxfinale

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Het team CadmesCreators uit Uden heeft afgelopen zaterdag de Champions Award gewonnen in Venlo op de Beneluxfinale van de FIRST LEGO League. Maandagochtend werd het team met een 'balkonscene' gehuldigd op de Jozefschool in Uden.

FIRST LEGO League is een wereldwijde wedstrijd die jongeren tussen 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en vormgegeven in een jaarlijks wisselende challenge. Dit jaar doen er internationaal 29000 teams mee. Het Udense team bestaat uit acht leerlingen en een oud-leerling van basisschool Sint Jozef. De oud-leerling zit inmiddels op gymnasium Bernrode. Ze hebben al vaker meegedaan aan de FIRST LEGO League en hebben de ervaring meegenomen toen ze na de zomervakantie aan het seizoen TRASH TREK begonnen. De opdracht was om een oplossing voor een afvalprobleem te bedenken. Wat de kinderen opviel in de klas is dat vaak ander afval in de oud-papierbak werd gedaan, dus dat afval scheiden lastig lijkt. Ze hebben dit onderzocht en een afvalbak bedacht die helpt om gemakkelijker en leuker afval te scheiden.
Naast het onderzoek heeft het team gewerkt aan samenwerking onderling en met andere FIRST LEGO League teams. Derde onderdeel is de robotwedstrijd, waar een LEGO Mindstorms-robot gebouwd moet worden die een aantal moeilijke opdrachten moet uitvoeren.
Als prijs ontving het winnende team een grote trofee, die ook van LEGO is gemaakt, een oorkonde en een leuke techiek- of wetenschapsworkshop naar keuze.

Meer berichten