Unieke vondst bij bouwwerkzaamheden grandcafé in Uden

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

UDEN | Het voormalige ABN AMRO bankgebouw aan de Udense Markt wordt momenteel omgebouwd tot grandcafé. Afgelopen maandag zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd na een bijzondere ontdekking.

Tijdens sloopwerkzaamheden in de vloer onder de voormalige kluisruimte in de kelder deden bouwvakkers afgelopen maandag 'n unieke vondst. Onder de zwaar bewapende kluisvloer kwam een ruimte tevoorschijn waarin een grote kist met inhoud opgeborgen bleek. De inhoud bleek te bestaan uit een reeks juten bundels met oude Nederlandse munten. Het gaat om zilveren en gouden Dukaten en Florijnen uit de 16e en 17e eeuw.

Nadat de vondst bij de gemeente was gemeld is deze maandagavond met waardetransport naar de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in Utrecht gebracht waar de munten momenteel worden onderzocht en getaxeerd. Dat het gaat om een vondst met historische waarde staat wel vast. Taxateurs van de Rijksdienst en het Teijlers Museum in Haarlem brengen komende maandag hun eerste bevindingen naar buiten en ook zal dan meer duidelijk worden wie volgens het Burgerlijk Wetboek aanspraak op het eigendom van de kostbaarheden kan maken. In het voormalige bankgebouw wordt momenteel onderzocht of er mogelijk nog meer verborgen ruimtes onder de keldervloer aanwezig zijn. Verdere ontwikkelingen rondom deze spectaculaire gebeurtenis zijn te volgen via deze website.

Meer berichten