Udense sergeant Yoeri Hessels verrast met Erepenning voor redden van een leven

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

UDEN | Sergeant Yoeri Hessels uit Uden is vandaag verrast met toekenning van de Erepenning Koninklijke Luchtmacht voor levensreddend handelen. Op 20 november ontving hij tijdens een korte ceremonie de erepenning en het bijbehorende erekoord uit handen van plaatsvervangend Commandant vliegbasis Volkel.

"Flabbergasted". Zo omschreef de verraste Yoeri de uitreiking. Hij en zijn collega's dachten dat ze klaar stonden voor de uitreiking van een Gouden medaille aan een collega toen zijn buurman adjudant Van Leeuwen met zijn gezin en de vriendin van Yoeri het terrein op kwamen lopen. Het was de verraste Sgt. Hessels heel snel duidelijk dat hij zelf in het middelpunt van deze ceremonie zou staan.

Reanimatie
Op dinsdag 9 april was Sgt Yoeri Hessels in zijn vrije tijd buiten van het lekkere weer aan het genieten, toen hij tumult hoorde in de achtertuin van de buren. Yoeri twijfelde geen moment en is polshoogte gaan nemen. De buurman, Aoo Eef van Leeuwen (Commando Landstrijdkrachten), bleek onwel te zijn geworden tijdens werkzaamheden in zijn tuin. De zoon van Aoo van Leeuwen had zijn vader opgevangen en zijn partner was al met de reanimeren gestart. Op het moment dat Yoeri arriveerde, nam hij direct de reanimatie over en heeft de eerste hulp op adequate wijze voort gezet tot het moment dat de hulpdiensten arriveerden en zij de reanimatie overnamen. Yoeri heeft door zijn professionele en adequate optreden niet alleen het leven van zijn buurman gered, maar ook de Koninklijke Luchtmacht van haar beste kan laten zien. Hiervoor is aan hem de Erepenning Koninklijke Luchtmacht toegekend, met bijbehorend erekoord.

Erekoord
Het blauwe erekoord is gekoppeld aan de Erepenning. Het erekoord wordt sinds 2012 uitgereikt aan militairen die zich langdurig en uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de Luchtmacht of mensen die hebben laten zien dat zij als Luchtmachter uit het juiste hout gesneden zijn. Binnen de Luchtmacht is het erekoord een Nederlands militair waarderingsonderscheidingsteken. Het onderscheidingsteken bestaat uit een Luchtmachtblauw met gouddraad geweven koord met gouden nestelpen, te dragen op de linkerschouder. Het erekoord mag alleen gedragen worden op het Dagelijks Tenue (DT) en Ceremonieel Tenue (CT).   

Meer berichten