<p>V.l.n.r: Burgemeester Hellegers, Mikail, Ivar, Kyra, Robbe, Kaylee, Peter en Michel.</p>

V.l.n.r: Burgemeester Hellegers, Mikail, Ivar, Kyra, Robbe, Kaylee, Peter en Michel.

Tieners ontvangen oorkonde uit handen van burgemeester na heldendaad in Uden

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

UDEN | Het is 29 mei. Ivar Coppens, Mikail Yuksel, Kaylee Dekkers, Kyra Vertogen uit Uden en Robbe Thomassen uit Boekel, allemaal tussen de 13 en 14 jaar oud, doen verstoppertje bij De Misse in Uden. Tot Ivar opeens onwel wordt en wegvalt. De rest aarzelt geen seconde en onderneemt direct actie. Door hun snelle handelen kon Ivar op tijd geholpen worden. Vanmiddag werden de vrienden samen met Ivar in het gemeentehuis ontvangen, waar burgemeester Hellegers hen een oorkonde overhandigde.

Naast de jongeren en hun ouders zijn ook de twee agenten Michel de Ridder en Peter van Bohemen aanwezig, die op 29 mei snel ter plaatse waren en ook hun hulp boden.

Voordat de burgemeester hen allemaal in het zonnetje zet, blikt hij nog even terug op de nare situatie op 29 mei. Het spel is in volle gang wanneer Kyra en Mikail een belletje krijgen van Kaylee, die vanwege het spel samen met Ivar en Robbe een eind verderop is. “Er is iets aan de hand met Ivar.” Eenmaal daar aangekomen, zien ze Ivar op de grond liggen. Kyra belt meteen 112. “Ik kreeg instructies over hoe ik moest reanimeren”, vertelt ze. Robbe en Mikail gingen ondertussen op zoek naar een AED, maar die vonden ze niet. Kyra: “Ik heb de telefoon op luidspreker gezet en toen ben ik gaan reanimeren.” En dat terwijl de 14-jarige nog nooit een reanimatiecursus had gehad. Ze bleef doorgaan tot een voorbijganger de reanimatie overnam. In 6 minuten arriveerde de politie, bijna tegelijkertijd met de ambulance. “Wij namen het weer van hem over”, vertelt politieagent Peter. “Zowel wij als de ambulance hadden een AED bij, dus daarmee konden we aan de slag.” Ivar werd naar het ziekenhuis vervoerd. Na een medische ingreep mocht hij gelukkig weer naar huis. Naar omstandigheden gaat het nu redelijk goed met hem. “We zijn iedereen eeuwig dankbaar”, zegt zijn moeder.

Oorkonde
“Wij wilden hier als gemeente toch even bij stilstaan, want dit is iets bijzonders”, vindt de burgemeester. “Dit laat zien dat je door snel optreden levens kunt redden. Het laat zien dat iedere seconde telt.” Als dank overhandigt hij Mikail, Kaylee, Kyra en Robbe deze middag een oorkonde. “Als burgemeester van gemeente Uden wil ik jullie ontzettend bedanken voor het dappere optreden. Jullie boden hulp aan iemand die die hulp hard nodig had. Dat is een voorbeeld voor ons allemaal.” Ook de politieagenten ontvangen een oorkonde en een bosje bloemen. Zij brachten op hun beurt zelf nog een chocoladereep en een presentje voor de jongeren mee. De voorbijganger die bij de reanimatie hielp, was vandaag niet aanwezig, maar ook hij ontvangt een oorkonde.

Meer berichten