FOTO’S

Archeologische vondsten op bouwterrein De Ruiter

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

UDEN | Tijdens werkzaamheden bij plan De Ruiter, gelegen tussen de Ruitersweg, Karrevracht en Muffelke in Uden, is een afdruk van een meiler en scherfjes uit de brons-ijzertijd gevonden. De vondsten waren de reden om een klein archeologisch onderzoek te organiseren. Er was snel medewerking van de gemeente, de uitvoering ter plaatse en een fanatieke archeoloog uit Leiden en zijn studenten.

De vrijwilligers in de archeologie Uden waren al alert op vondsten. Het terrein was archeologisch vrijgegeven, maar in het verleden zijn er verschillende meldingen gedaan van vondsten aan de rand van het gebied. Onlangs werd op plan De Ruiter bij het lopen over het toen zichtbare gele zand scherven gevonden uit de periode 2000 en 800 voor Christus en de 14e eeuw. Er werd een ronde grijze verkleuring aangetroffen met een rand van houtskool, een meiler. “Dit is een plek waar houtskool werd gemaakt voor ijzerproductie of fabricatie van baksteen”, legt Hanneke van Alphen, vrijwilliger in de archeologie Uden, uit.  ”Een tijdrovend gebeuren want het opgestapelde hout moet niet branden maar smeulen tot houtskool. Sporen van meilers worden niet vaak gevonden. Ze worden afgebroken bij het verwijderen van de houtskool.” Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat er op de plek ook mensen gewoond hebben. De scherven zijn wel een indicatie dat er activiteiten zijn geweest in de brons- en ijzertijd. Hanneke: “Een vraag blijft, waar hebben ze in de directe omgeving gewoond?”

Archeologie
Voor belangstellenden voor archeologie is er de mogelijkheid om te komen helpen in het archeologische werkveld. “Meewerken in het veld, het beheren van het archief, scherven wassen en nummeren zijn uitdagingen”, aldus Hanneke. Als je mee wil doen kun je je aanmelden via de website van Heemkundekring Uden.

Meer berichten