De hele tuin vol dwergautootjes

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
UDEN - De tuin van Villa Lieve Vrouwe aan het Lieve Vrouwenplein is van 25 juli tot en met 2 augustus gevuld met wel hele speciale voertuigen. Er zijn dan namelijk een hoop zeldzame dwergauto's te zien.

[image=312835]

Het idee voor een tentoonstelling ontstond toen Udenaar Hans Bodewes te gast was bij de villa. Er was niet veel voor nodig om eigenaar Jan van Liempd enthousiast te krijgen. Hans is een bevlogen verzamelaar en restaurateur van dwergauto's. Toch begon het met andere voertuigen. "Als student had ik enkele hele oude motorfietsen en daarmee leerde ik rijden. Met rijbewijs A mocht je in een Heinkel driewieler en die kwam er dan ook in 1962."

[image=312836]

Wrak
Hans heeft zich nooit laten afschrikken door zaken die onmogelijk lijken. "Ik heb mijn hele leven interesse gehad voor dingen waarvan mensen zeggen dat ze onmogelijk of heel moeilijk zijn. Mede daarom kocht ik in 1983 een wrak van een driewieler. Die wilde ik per se opknappen en er mee rijden." Zijn voorliefde voor de dwergautootjes was geboren. "Later kwamen er nog meer dwergauto's bij met de één in nog slechtere staat dan de andere. Het liefst zocht ik onbekende types, waarvan je verder niets kon vinden of kopen." Hans verzamelt en restaureert al jaren dwergauto's. Zijn collectie bestaat inmiddels uit zo'n elf zeldzame exemplaren. Sommigen zijn letterlijk uniek, daar bestaat er maar één van op de hele wereld. Een voorbeeld daarvan is 'de Pels'. De Tilburgse ingenieur Pels bouwde dit fraaie elektrische wagentje, met de allure van een sportwagen, in 1941 voor zijn kinderen. Hans is trots op het exemplaar.

Via het netwerk van Hans zal de tentoonstelling nog worden uitgebreid. Naar verwachting zijn er in totaal zo'n vijftien rijdende museumstukken te zien zijn in de tuin van de villa. De entree is gratis. Voor meer informatie zie: http://www.lieve-vrouwe.nl..
Meer berichten