'Het liefst plukt Nico het hele jaar kersen'

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
UDEN - “Bovenin hangen de lekkerste, want die hebben de meeste zon gehad”, weet Nico Rovers. “Ik kan zo’n kers dan niet laten hangen. Als ik hem zie, denk ik, die moet ik hebben.” Alleen kan Nico er echt niet bij, want zijn kersenboom is bijna 15 meter hoog en zijn ladder te kort.

[image=282874]

Gelukkig heeft iemand uit de straat even een hoogwerker geregeld en dus staat Nico nu op tien meter hoog in zijn boom vol Spaanse kersen. “Ik zei tegen Lia: ‘Als ik de bovenste niet aankan, zet ik een ladder in dat bèkske en dan omhoog!’, maar ze zei ‘dat doede nie!’”
Want schrik heeft Nico misschien wel te weinig. “Ik weet nog wel dat ik 5 jaar was, boven op de ladder in het puntje van de boom zat en toen durfde ik niet meer naar beneden. Martientje Rutten heeft me naar beneden gehaald, maar verder had ik niks geen schrik.”
Ja, en of Nico de kersentijd heeft meegemaakt. “Het was mijn lust en mijn leven. Ze hoefden maar te bellen en ik vloog weg. Ik vond dat zo schitterend.”
Op zijn klompen, want van schoenen kreeg je dikke enkels, kroop Nico omhoog en omlaag en plukte per kilo een mooi dagloon bij elkaar. “Ze hadden leren van 48 sporten en bomen nog hoger dan den dizze. Je had ook een haak heb ik om de takken naar je toe te halen. Hoe breder je ze aankunt, hoe beter, anders moet je heel de tijd de leer verzetten.”
Bij Van der Steen, bij Spierings en bij van Mulukom waar de nu de flats staan, overal zat Nico hoog in de boom. “Als je bij Van Mulukom mocht plukken, was je een goeie. Die had geen frotters nodig. Je mocht van hem geen scheuten laten vallen, want daar komen de kersen van volgend jaar weer aan.”
Kersen eten deed Nico ook tot hij op zij 18de een keer teveel Spaansen had gegeten. “’s Avonds naar Dinther kermis en bier erop, maar toen voelde ik me niet goed en om 12 uur lag ik in het ziekenhuis. De kersen waren aan het gisten gegaan en ze hebben mijn maag leeggepompt. Spaanse kersen eet ik sinds die tijd niet veel meer op. Het zijn ook eigenlijk kersen voor de inmaak.”
Merels lussen de Spaansen graag, maar bij de spreeuwen vallen ze niet zo op. “Eekhoorns lusten ze ook, die vliegen op en neer omhoog”, weet Nico. “Ze eten ze beneden op en dan weer naar boven voor de volgende. Ze kunnen ze beter meteen boven opeten, maar dat snappen ze niet.”
Een kleine honderd kilo haalt Nico van zijn boom, dat is meer dan genoeg, dus de vogels wegjagen doet hij niet meer. “Als jongens moesten we met deksels door de bogerd klapperen. En als het ging vriezen, hadden de boeren kaf om op te stoken, want met een hoop rook in de bogerd bevroren ze niet. Heel Uden was rook van de kersen.”
Die kersentijd in Uden is voorbij, maar niet bij Nico. “Het liefst plukt hij het hele jaar kersen”, lacht Lia terwijl Nico alweer de boom in wil.
Die geniet op 10 meter hoogte: “Ik voel me weer 20!”

[image=282873]

[image=282896]
Meer berichten