Staartbalk van de Coppensmolen gebroken

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
ZEELAND - De staartbalk van de Coppensmolen, aan de Kerkstraat te Zeeland, is gebroken en hangt vervaarlijk aan de spruitbalk. Er is op dit moment geen gevaar voor de omwonenden. Molenaarsbedrijf Beijk uit Afferden zal spoedig de loshangende balk verwijderen en de molen van een nieuwe “staart” voorzien.

[image=231249]

Dat de balken rot waren en vervangen moesten worden wisten de gemeente Landerd en de molenaars A. Bongers, Sjef de Mulder en C. van Dongen wel. Echter om financiële redenen werd de restauratie doorgeschoven worden naar 2013. Enkele dagen voor Kerst is de molen voor het laatst naar het zuid-westen gekruid. Molenaar Andries Bongers: “De molen viel door de breuk van de staartbalk bijna niet meer te kruien. Vanwege het breukgevaar hebben we de gasten en bezoekers niet meer op de molenberg toegelaten.”

[image=231248]

Lange zwaard
De staart moest eigenlijk al jaren geleden worden vervangen, aldus het meerjaren onderhoudsplan. Echter de vervanging van de oud-Hollandse wieken in de Bussel-stroomlijn-wieken was een prioriteit en kwam vijf jaar geleden als eerste aan bod. Vrijwillige molenaar op de Coppensmolen Cees van Dongen: “De lange staartbalk wordt in Oost-Brabant de “lange zwaard” genoemd. De staart bestaat uit de staartbalk, de korte zwaard en de lange zwaard. Deze balken komen onder op de molenberg bijeen bij de kruibok. Vijf jaar geleden hadden we nog niet in de gaten dat de balken al zover gebroken en ingerot waren. De bezoeken en de excursies in de Coppensmolen en de demonstraties van het malen van gerst en tarwe zijn de komende maanden geannuleerd. Pas na de restauratie zal de Coppensmolen voor bezoek weer worden opengesteld.”

Restauratie
De gemeente heeft inmiddels molenaarsbedrijf Beijk de opdracht gegeven om de staart te restaureren. In de derde week van januari 2013 zal de restauratie plaatsvinden. Indien de gebroken balken een gevaar opleveren voor de omgeving, zullen de gebroken delen eerder van de Coppensmolen worden verwijderd.

[image=231250]
Meer berichten