Politie vindt grote som geld na aanhouding Udense en Veghelse verdachten drugslaboratorium

  •   keer gelezen   Politie

ZEELAND/UDEN | Speciale arrestatie-eenheden hebben gisteren twee mannen aangehouden die politie en Openbaar Ministerie ervan verdenken betrokken te zijn geweest bij een aangetroffen drugslaboratorium in Zeeland in januari van dit jaar. De twee, 63-jarige man uit Uden en een 33-jarige man uit Veghel, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek en zitten vast.

Hun woningen en meerdere bedrijfspanden in Uden werden doorzocht. Daarbij werd onder andere een grote som contant geld gevonden, waardoor zij ook van witwassen worden verdacht. Vanwege deze nieuwe verdenking (witwassen) zijn tijdens de actie de Belastingdienst en ook de gemeente Uden aangesloten.

Drugslaberatorium
Op zondag 12 januari werd in een bijgebouw van een woning aan de Langstraat in Zeeland een drugslaboratorium aangetroffen. Op dat moment waren er geen mensen aanwezig in het laboratorium. Een onderzoek werd opgestart en de politie kwam de aangehouden verdachten op het spoor. Ook de huurder van de locatie is verdachte in dit onderzoek. Hij werd niet aangehouden, maar ook in zijn woning en bedrijven werd dinsdag gezocht. Op het moment dat de mannen in alle vroegte werden opgepakt, startte de politie ook met een onderzoek in de huizen van de twee aangehouden mannen. Tijdens de doorzoeking van één van deze woningen troffen ze een groot bedrag aan contant geld aan; enkele tienduizenden euro’s. Het geld lag goed verstopt, maar werd ondanks dat door rechercheurs gevonden. In het verlengde van de bevindingen tijdens de onderzoeken in de woningen van de verdachten, werd gedurende de dag nog onderzoek gedaan in zeven andere panden in Uden. Het gaat daarbij om twee woningen en vijf bedrijfspanden, die allemaal te linken zijn aan verdachten.

Meer geld en hennep
Bij een onderzoek in een bedrijfspand op een industrieterrein in Uden vond de politie ook een grote som contant geld. Opnieuw ging het om een bedrag van enkele tienduizenden euro’s. In een pand op hetzelfde industrieterrein werden meerdere grote zakken met gedroogde henneptoppen gevonden. In datzelfde pand stuitten ze ook op een verborgen ruimte waarin, verdeeld over twee verdiepingen, een professionele hennepkwekerij was ingericht. In totaal stonden er ruim 1400 planten. De kwekerij werd ontmanteld en alle aangetroffen apparatuur in beslag genomen. De planten werden vernietigd. Verder werd in een derde bedrijfslocatie op het industrieterrein materiaal gevonden om een hennepkwekerij mee in te richten.

Dure auto’s
Omdat de politie de verdachten ook van witwassen verdenkt en ze er vanuit gaan dat het aangetroffen geld met criminele activiteiten werd verdiend, nam de politie dit geld in beslag in het kader van het afpakken van crimineel vermogen. Daarom namen ze ook drie dure auto's, twee motoren, een quad en diverse dure horloges in beslag. De gemeente Uden onderzoekt onder andere de mogelijkheden om panden te sluiten waar hennep gerelateerde materialen zijn aangetroffen.

Meer berichten