Het winkelcentrum van Uden. (foto: Ad van de Graaf)
Het winkelcentrum van Uden. (foto: Ad van de Graaf)

Toch geen gratis WiFi in centrum Uden

  •   keer gelezen   Politiek

UDEN | Er komt geen gratis WiFi in het centrum van Uden. "Met de komst van de 4 en 5 G-netwerken kunnen mensen makkelijker digitaal zijn en gratis WiFi is daarom niet meer nodig", legt wethouder Thijs Vonk uit. "In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam kan gratis WiFi wel van belang zijn, omdat daar veel toeristen komen."

Eerder werd er 17500 euro beschikbaar gesteld voor gratis WiFi in het centrum. Dat geld wordt nu besteed aan 'Smart City'. Een project waarbij de gemeente samenwerkt met het Udense bedrijf Adversitement. Zij gaan aan de hand van digitale gegevens onder andere onderzoeken hoe het gesteld is met het parkeren in de gemeente en wat de loopstromen in het centrum zijn. "Smart City heeft twee doelen: het genereren van kennis die we kunnen gebruiken bij beleidsbesluiten en de beleving van de bezoeker naar een hoger niveau tillen", aldus Vonk. Hoe die beleving verbetert kan worden, dat wordt nu onderzocht in samenwerking met ondernemers. "Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat mensen een welkomsberichtje krijgen als ze in het Udense centrum lopen. Of dat ze met hun smartphone invloed kunnen uitoefenen op de verlichting in het centrum."

Privacy
Volgens Vonk is de privacy niet in het geding. "Adversitement is gespecialiseerd in data-onderzoek. Zij weten precies waar de grenzen liggen van wat wel en niet kan."
 

Meer berichten