Zo gaat het Foodcourt in Uden er uitzien.
Zo gaat het Foodcourt in Uden er uitzien.

"Zonder mast geen KFC"

  •   keer gelezen   Politiek

UDEN | "Zonder mast geen KFC", dat was de boodschap van KFC tijdens de commissievergadering maandagavond. 

Zo stellig als KFC was McDonalds niet. Wel noemde Leon Peters, projectmanager McDonalds Nederland, de mast "van essentieel belang". Volgens Peters zou zelfs de verkeersveiligheid in het geding kunnen komen als de mast er niet komt. "De mast heeft een bakenfunctie. Als passanten de mast niet op tijd zien, dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Mensen zouden zelfs achteruit kunnen gaan rijden."

Ook Wim Heebing van Reggestede vindt de mast belangrijk. "Uden is geen stad met honderdduizend inwoners. Daarom is een verwijsmast essentieel. De plek moet vanaf de snelweg zichtbaar zijn." 

Concept bestemmingsplan
Tijdens de vergadering werd het concept bestemmingsplan Foodcourt gepresenteerd door het college en de betrokken partijen, te weten KFC, McDonalds en Reggestede. 

Tegenstanders
Maar liefst dertien insprekers maakten hun bezwaren tegen de komst van het Foodcourt kenbaar. Die bezwaren hadden onder andere te maken met de hoogte van de mast. Inspreker Andre Kloosterman van het bewonerscomite zei daarover: "De mast gaat de concurrentie aan met de Petruskerk. Wij zitten echt niet op die lichtbak in onze tuin te wachten." Ralf van der Pas van buurtvereniging De Rakt zei: "Mensen hebben geen idee hoe hoog het monsterlijke gedrocht is dat in aantocht is. Net zo hoog als de Towerbridge en de Markthal in Rotterdam!" 

Maar de bezwaren hadden ook betrekking op de verkeersveiligheid en het ongezonde karakter van fastfood.

Over dat laatste zei wethouder Peerenboom: "Niet alle nieuwe ontwikkelingen hoeven in het teken van gezondheid te staan. Zo af en toe een hamburger eten is niet erg, het is nog altijd de keuze van de consument." 

De wethouder benadrukte dat hij graag met de omwonenden wil nadenken over de invulling van het bestemmingsplan. "Daar is ook geld beschikbaar voor gesteld. Het dialoog is tot op heden prettig en transparant verlopen en dat vinden wij ook erg belangrijk." 

Een ander bezwaar was de oneerlijke concurrentie met de al bestaande horeca en tankstations in Uden. "Dit plan deugt niet", liet inspreker Jean-Pierre Ruijs weten. "De burgers zitten hier niet op te wachten", sloot hij af. Zijn betoog werd met luid applaus ontvangen. Ook Hans Clemens van Shell Schimmel liet weten zich zorgen te maken over de concurrentie. "Waarom vullen we het Foodcourt niet in met lokale initiatieven?", vroeg inspreekster Genoveef Lukassen zich af. 

Ook zijn bewoners ongerust dat hun woningen onverkoopbaar worden. Miriam Kloosterman van het bewonerscomite pleitte voor een bestemmingsplan dat voor de realisatie van het Foodcourt opgesteld wordt door alle betrokkenen. "Laten we nu onze rug rechten en een plan maken. Wij wonen er al 23 jaar en je kunt geen kant op, de woningen zijn onverkoopbaar. Ik ben een groot voorstander van bedrijvigheid in Uden, maar niet over de ruggen van anderen." 

Aangepast
Het plan voor het Foodcourt is al op verschillende punten aangepast. Zo is de mast verlaagd met zes meter en versmald met een halve meter. "De mast krijgt een luchtige uitstraling. Er wordt gewerkt met licht staal waardoor 'ie ingetogen zal ogen", aldus Heebing van Reggestede.

Ook zal de bevoorrading voornamelijk overdag plaatsvinden en zullen de openingstijden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn (met uitzondering van McDonalds, die zal vanaf 7.00 uur geopend zijn in verband met het ontbijt). Daarnaast komt er ook een groene zone.

Het is de bedoeling dat op het Foodcourt een McDonalds, een KFC, een Subway en een TinQ gerealiseerd worden. "Uniek is dat al deze ondernemingen een drive hebben", aldus Heebing van Reggestede. 

Volgens de wethouder zal het plan zo'n 180 arbeidsplaatsen opleveren. Op de vraag om hoeveel FTE het gaat, kon geen antwoord gegeven worden.

Meer berichten