Jan Goijaarts en Eus Witlox schudden elkaar lachend de hand. (Foto: Peter Kuijpers)
Jan Goijaarts en Eus Witlox schudden elkaar lachend de hand. (Foto: Peter Kuijpers)

Meierijstad Kiest: Team Meierijstad de grootste

  •   keer gelezen   Politiek

MEIERIJSTAD | Het was woensdag een spannende dag voor buurdorpen Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Meierijstad werden er gehouden. TEAM Meierijstad won met elf zetels. Gevolgd door CDA met negen zetels en VVD, Hart voor Schijndel en SP kregen allemaal drie zetels.

Lijst 7/blanco harkte twee zetels binnen, net zoals de PvdA. D66 en GBM wisten allebei één zetel te behalen. Negen partijen streden om 66 duizend stemmen. Het opkomstpercentage bedroeg 41 procent, dat betekent dat zo'n 26.000 mensen naar de stembus gingen.

De uitslag is een voorlopige, vrijdag volgt de officiële uitslag. Die wordt rond 12.00 uur geplaatst op de website van meierijstad, www.meierijstad.nl.

Meierijstad wordt ingesteld op 1 januari 2017 en wordt gevormd uit de vroegere gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Door de samenvoeging is Meierijstad qua oppervlakte de grootste gemeente van Noord-Brabant. Er wonen ongeveer tachtigduizend mensen.

De landelijke partijen hebben flink campagne gevoerd in de nieuwe gemeente. Partijleiders lieten zich massaal zien, zo was CDA voorman Sybrand Buma zelfs aanwezig tijdens de verkiezingsavond, maar toch wisten de lokale partijen bijna de helft van de kiezers voor zich te winnen. Deze verkiezingen zijn dus geen goede graadmeter voor de Tweede Kamer-verkiezingen die in maart van 2017 gehouden worden.

Meer berichten