Gemeenten investeren 11,8 miljoen euro extra in jeugdzorg. 'Maar zelfs dat is nog te weinig.' (archieffoto: De Maas Driehoek)
Gemeenten investeren 11,8 miljoen euro extra in jeugdzorg. 'Maar zelfs dat is nog te weinig.' (archieffoto: De Maas Driehoek)

Gemeenten investeren 12 miljoen in Jeugdzorg: 'Maar water staat ons aan de lippen'

Politiek 1.203 keer gelezen

DEN BOSCH | De zestien gemeenten in Noordoost-Brabant gaan bijna twaalf miljoen euro extra investeren in jeugdzorg. "De vraag naar jeugdhulp vraagt om structureel extra budget. Het water staat ons aan de lippen", zegt de Cuijkse wethouder Joost Hendriks (CDA), die tevens bestuurlijk verantwoordelijk is voor de transformatieopgave in Noordoost-Brabant.

Door Martijn Schwillens

"Wij zullen nooit nee-verkopen aan zorgvragers. Als ons basisteam zegt: 'Het is nodig', dan is het nodig. Er is in die zin geen budgetplafond. Maar als zich een crisis voordoet, hebben we de grootste mogelijke moeite om een oplossing te vinden. Dat is niet in alleen in Cuijk zo, maar in alle gemeenten." Desalniettemin hebben de gemeenten samen met 17 regionale jeugdhulpaanbieders hun handtekening gezet onder de uitvoeringsplannen voor de transformatie van de jeugdhulpverlening. Daarvoor is 11,8 miljoen euro extra vrijgemaakt. "Maar zelfs dan nog komen we fors tekort. Het begint een onhoudbaar verhaal te worden. Bovendien neemt de druk op personeel in de jeugdzorg ook nog eens toe."

'Rijk aan zet'
Vanwege de 'open eind'-regeling die gehanteerd wordt in de jeugdzorg, moeten andere investeringen vaak wijken. Tekorten worden momenteel gedekt uit andere potjes, zoals wegonderhoud en groenvoorziening. "Dit kan zou niet langer doorgaan. Het Rijk moet zorgen voor voldoende financiële stabiliteit, zodat de echte transformatie in de jeugdzorg kan plaatsvinden", zegt Hendriks, die namens de zestien gemeenten in Noordoost-Brabant zijn zorgen heeft overgebracht aan Kamerlid René Peters (CDA), die in het verleden als wethouder in Oss de inkoop van jeugdzorg in zijn portefeuille had

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant