Foto: Linda van Spijk

Christa van de Langenberg debuteert op staartlijst Tweede Kamer

  •   keer gelezen   Politiek

UDEN | Een droom die uitkomt, zo beschrijft de 22-jarige Udense Christa van de Langenberg haar kandidaatstelling op de staartlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van het CDA. Dit jaar werd ze benoemd als jongste lid van de Udense gemeenteraad en staat nu op nummer 22 van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Omdat zij op de staartlijst staat kan in heel Oost-Brabant op haar worden gestemd. Met het aanleveren van het jongste lid van de lijst heeft het CDA Uden-Landerd daarmee een unicum in de landelijke verkiezingen.

door Peter Noy

Christa van de Langenberg is als dochter van een muziekdocente en techniekdocent opgegroeid in een gezin met twee jongere zussen. Ze is vanaf haar dertiende politiek actief en nam destijds deel aan de politieke organisatie G1000. Van de Langenberg is sinds vorig jaar burgerlid voor het CDA Uden-Landerd en wil zich graag inzetten voor de regionale vraagstukken. “Wat mij zo aanspreekt aan het CDA is de menselijke maat. Het CDA wil sturen op een samenleving die we door kunnen geven aan de volgende generatie. Rechtvaardigheid is voor mij onmiskenbaar, om zo de menselijke waardigheid te beschermen”, zegt Christa vol overtuiging. De regio, daar is ze heel trots op. Zo is Christa betrokken bij meerdere Udense initiatieven, beheert ze het Instagram promotieaccount @GemeenteUden en is ze sinds zeven jaar actief als vrijwilliger voor de Udense Slabroekweek. Op Eerste Paasdag organiseerde Christa, samen met entertainer Niels Swinkels, een concert in de torens van de Petruskerk om zo het zorgpersoneel en de inwoners van Uden in coronatijd een hart onder de riem te steken. 

Ontmoeting met de koning
Haar recente ontmoeting met koning Willem-Alexander in ’t Podiumhuys in Uden, waar hij het eerste exemplaar van het reizend Coronadagboek in ontvangst nam, heeft diepe indruk gemaakt. “Ik mocht mijn bijdrage aan het dagboek over mijn avontuur ‘Muziek in de toren’ aan de koning voorlezen, dat was erg bijzonder”, vertelt Van de Langenberg met een twinkeling in haar ogen. Ze is er trots op dat ze nu de jongste kandidaat is en tevens de enige op de lijst die jongeren onder de vijfentwintig jaar representeert. “Dat ik als jongere zonder jarenlange politieke ervaring op de lijst word geplaatst, betuigt een grote mate van vertrouwen. Daar ben ik heel erg blij mee en motiveert me om mijzelf in te zetten voor de jongeren in de samenleving. Op dit moment is er niemand in de Tweede Kamer onder de dertig jaar, dat vind ik een gemiste kans. Jongeren hebben vaak frisse ideeën en weten wat er speelt in die laag van de samenleving. Deze groep moeten we meenemen. We gaan er samen iets moois van maken”, zegt Van de Langenberg tot besluit.

Meer berichten