Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Bakermans en Hellegers bij een expositie over de samenvoeging van beide gemeenten in juli vorig jaar.</p>

Bakermans en Hellegers bij een expositie over de samenvoeging van beide gemeenten in juli vorig jaar.

(Foto: Henk Lunenburg)

Kamerleden trekken amendement in, fusie Uden en Landerd nu echt binnen handbereik

  •   keer gelezen   Politiek

UDEN | Tweede Kamerleden Harry van der Molen (CDA) en Nevin Özütok (GroenLinks) hebben het amendement, wat ze op 11 februari indienden om Schaijk bij de gemeente Oss te voegen in plaats van bij de gemeente Maashorst, gisteren introkken. Dat betekent dat de dag er morgen voor burgemeesters Henk Hellegers van Uden en Marnix Bakermans van Landerd er heel wat rooskleuriger uitziet dan ze gedacht hadden.

Morgen zou er eigenlijk gestemd worden over het amendement, wat niemand van tevoren aan had zien komen. Een onverwachte en extra obstakel voor de burgemeesters, die 5 jaar lang werkten aan het vormen van de nieuwe gemeente Maashorst. Volgens de indieners van het amendement hebben gemeente Uden en Landerd onvoldoende aandacht gegeven aan het draagvlak onder inwoners van de kern Schaijk, en komen hun plannen voor de te vormen gemeente Maashorst niet tegemoet aan de gewenste interne samenhang. “Al zou de helft van de inwoners van Schaijk problemen hebben met de nieuwe gemeente, dan zijn er nog steeds 55.000 die dat niet hebben”, reageerde burgemeester Hellegers daarop.

Evaluatie
Vorige week verstuurden de twee burgemeesters een brief aan de fracties van de Tweede Kamer, waarin ze hun frustratie uitten over de gang van zaken. Er werden daarnaast gesprekken tussen alle partijen gevoerd, en dat leidde ertoe dat Van der Molen en Özütok gisteren het amendement uiteindelijk weer introkken. Burgemeester Hellegers gaf eerder deze week aan bereid te zijn om bijvoorbeeld na twee jaar over de gemeente Maashorst te evalueren. In een nieuw ingediend amendement maken Van der Molen en Özütok zich hard voor die evaluatie, zo lichten ze toe: “In deze evaluatie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de positie van de tot de nieuwe gemeente Maashorst behorende kernen, in het bijzonder Schaijk en Reek, in relatie tot de andere delen van de gemeente en de maatschappelijke samenhang met omliggende kernen die niet tot de nieuwe gemeente behoren. Na uiterlijk twee jaar wordt bezien in hoeverre de herindeling heeft bijgedragen aan een gemeente die beter in staat is haar opgaven het hoofd te bieden en een adequaat niveau van voorzieningen te bieden voor haar inwoners. Daarbij wordt overwogen of een grenswijziging wenselijk is.”

Gemeente Maashorst
Hoewel de fusie tussen de gemeente Uden en gemeente Landerd morgen nog steeds door de Tweede Kamer moet, lijkt de boel weer in kannen en kruiken te zijn. Als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, is de gemeente op 1 januari 2022 dan echt een feit.

Meer berichten