<p>Christa is al druk bezig mensen te werven voor haar partij. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Christa is al druk bezig mensen te werven voor haar partij. (foto: Henk Lunenburg)

Pas 22 en al een politieke partij: ‘Ik wil een nog mooier en divers Uden neerzetten’

  •   keer gelezen   Politiek

UDEN | Christa van den Langenberg is pas 22, maar richtte onlangs al haar eigen partij op: VROUW Maashorst. Het is het eerste stapje naar meer, zo hoopt ze. “We hebben niet per se heel veel strategie, we doen het vanuit ons hart.”

Meer vrouwen in de politiek. Dat is een hele korte samenvatting van wat Christa en haar twee zussen Irma (21) en Brenda (20) voor ogen hebben met de nieuwe partij. “Het idee ontstond een keer aan de keukentafel”, vertelt Christa. “Ik zag dat vrouwen in Uden, maar eigenlijk overal in Nederland, in de politiek ondervertegenwoordigd zijn. Mijn idee was om vrouwen samen te brengen en te verbinden, en zo ook in de politiek een mooie plek geven om ze echt tot hun recht laten komen. Mijn zusjes reageerden daar heel positief en enthousiast op, herkenden het probleem en zeiden zich er hard voor te willen maken. Toen zei ik natuurlijk: ‘Let’s go!’” Het idee kreeg vorm en ongeveer een maand geleden was VROUW Maashorst een feit. “Toen we de partij startten was ons grootste uitgangspunt dat we een eerlijkere verdeling wilden zien in de politiek. Ons hoofdpunt is echt om ons hard te maken voor vrouwen en hen een plek te geven. En wat is dan een betere naam dan VROUW? We maken het helder, en eerlijkheid is belangrijk dus we gaan gewoon recht door zee.”

Superspannend
Maar waar begin je? “Nee, je begint niet zomaar ‘even’ een partij”, gaat Christa verder. “Het was superspannend. We zijn erg jong en hebben natuurlijk nog nooit een partij gestart. We hebben daarom ook veel gediscussieerd en gekeken of het wel echt kan. Altijd heb je in je achterhoofd twijfels, maar we dachten: we hebben zo’n mooi doel en dat willen we bereiken! Na wat rekenen kwamen we tot de conclusie dat er ongeveer 8 zetels nodig zijn om een echte verdeling in de gemeenteraad te krijgen. Dat wordt echt ons doel. Uiteraard hopen we hiermee ook andere partijen wakker te schudden, zodat daar óók meer vrouwen in de partijen komen.”

Glazen plafond doorbreken
In november vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats voor de nieuwe gemeente Maashorst. Meteen een mooie uitdaging voor de nieuwe partij. “November is al snel”, lacht Christa. “Ik heb al van een aantal mensen gehoord dat ons doel ambitieus is en velen vragen ook of er al een concreet plan is. Ik ben flink bezig met mensen werven en met hoe we de campagne moeten aanpakken. We proberen ons op social media zichtbaar te maken, net als in het dorp.” In september moet de kandidatenlijst zijn aangeleverd. “We gaan veel in gesprek met mensen, zowel vrouwen als mannen, om te kijken wat leeft er bij hen en wat we kunnen betekenen. Je moet immers uiteindelijk een programma schrijven. Vanuit de overtuiging van ons doel gaan we ervoor. We hebben niet per se heel veel strategie, we doen het vanuit ons hart.” In ieder geval kregen Christa en haar zussen al veel positieve reacties. “Veel vrouwen die ik heb gesproken herkennen zich erin dat ze op dit gebied een glazen plafond zien die ze graag willen doorbreken. Ze vinden het fijn is dat er nu een soort van instrument is om dat te doen. Ik ben verder ook blij dat het een debat en discussie aanwakkert. Mochten we dan niet de verkiezingen winnen, dan hebben we alsnog iets betekend voor vrouwen.”

Niet anti-man
Als echte Udenaar staat ze te popelen om zich voor de Udense gemeenschap in te zetten. “Ik hou van Uden, het is mijn thuis, en daarom wil ik er graag veel voor doen. Ik hoop daarnaast mensen uit de rest van de Maashorst erbij te betrekken natuurlijk.” Ze benadrukt dat iedereen welkom is, dus ook mannen. “Mensen denken vaak dat een vrouwenpartij een anti-man partij is, maar dat is helemaal niet zo. Ik ben ook in gesprek met mannen die zich misschien wel willen aansluiten om dit geluid te laten horen, en dat vind ik super. Ik wil zeker niet worden gezien als een partij van ontevreden vrouwen, want ik wil juist een nog mooier en divers Uden willen neerzetten. Ik vind diversiteit heel belangrijk.” Er zijn dan ook geen speciale criteria om lid te kunnen worden van de partij. “Als mensen enthousiast zijn, krijgen ze een plek. Ik kijk niet naar hoeveel geld ze meenemen of wat hun ervaring is, ik geloof standaard uit de kracht van iedereen. De meeste mensen hebben nog geen ervaring met politiek, dat maakt niet uit. Je kunt het leren, en ik help daarbij. Als we hetzelfde doel hebben en je bent enthousiast om daaraan mee te helpen dan ben je van harte welkom.”

Divers
Ze is erg blij als ze ziet welke mensen zich nu al hebben aangesloten. “Zo is er iemand die is geëmigreerd vanuit Mexico naar Nederland. Die heeft natuurlijk weer een heel ander perspectief op de wereld dan wij. Een ander voorbeeld is een tienermoeder die problemen heeft met huisvesting in Uden. Ik denk als er meer vrouwen met dit soort achtergronden in de politiek komen, dat er meer oog voor is en er zo uiteindelijk een meer divers beleid komt. We hebben in de politiek geen emigrant die op latere leeftijd hier komen wonen, of een tienermoeder die huisvesting nodig heeft. Voor mij laat dat ook zien dat die vrouwen er niet zijn omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze iets kunnen betekenen vóór de vrouwen.”

Udens tintje
En uiteindelijk, in de toekomst? “Je hebt altijd dromen, in ieder geval ik. Toen ik nog lid was van het CDA wilde ik me ook al inzetten voor vrouwen. Ik zou in de toekomst heel graag nationaal en internationaal iets willen betekenen. Ik weet niet of dat kan of gaat lukken, ik ben natuurlijk ook maar gewoon een simpel meisje uit Uden. Maar als we ook op dat vlak maar iets kunnen betekenen, dat zou mooi zijn. Ik ga heel erg m’n best doen, maar je weet niet hoe het loopt.” Ze hoopt dat Uden achter haar staat. “Misschien ben ik daarom zo gek op Uden, we zijn een echte community. Iedereen kent iedereen, en toch zijn we groot genoeg om je dromen te kunnen laten uitkomen. Ik hoop dat Udenaren met me mee willen denken, en strijden misschien wel, en dat we samen voor vrouwen het glazen plafond kunnen doorbreken met een Udens tintje. Dat zou gaaf zijn!”

Meer berichten