Warris: 'Het Osse centrum kan nog groener'

  •   keer gelezen   Politiek
OSS – Het verband tussen een groene en een sociale leefomgeving wordt volgens Dolf Warris, de lijsttrekker van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen, te weinig gelegd. Maar zijn partij is volgens hem daarop een uitzondering. De thema’s sociaal en groen zijn voor de nieuwe leider van GroenLinks belangrijke aandachtspunten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

[image=265071]

“Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen in een omgeving met veel natuur. Als wij kijken naar het Osse stadscentrum, dan kan het nog groener. Ik ben ervan overtuigd dat daardoor het centrum een fijnere plek wordt voor iedereen. De ondernemers zullen daar ook de vruchten van plukken. We moeten niet vergeten dat er al veel goed gaat in Oss, maar dit kan beter”, vertelt Warris. Niet voor niets heeft GroenLinks het meldpunt groenomvorming opgericht. “We hebben gezien wat er is gebeurd met de Wethouder van Eschstraat. Groen moeten we behouden, niet weghalen.” Warris is tevens fel gekant tegen mogelijke proefboringen naar schaliegas in Nederland, en al helemaal mocht het zo zijn dat er locatie in de omgeving worden aangewezen – plannen die het kabinet nu nog heeft uitgesteld. “Boringen in andere plaatsen hebben gezorgd voor ernstige verzakkingen van huizen. Ook lopen we het gevaar dat het grondwater hierdoor vervuild raakt. We moeten gewoon zoeken naar alternatieve vormen van energie en niet ons ecosysteem verwoesten. Maken we het mileu kapot, dan ondervinden we op den duur daar zelf de effecten van.” Als voorbeeld van een duurzaam initiatief noemt hij het plaatsen van zonnepanelen op industrieterrein Heesch-West zolang het terrein niet in gebruik wordt genomen.

Transparant
Als commissielid heeft Warris zich onder andere gepleit voor de fiets terug in het centrum, het terugdringen van gevaarlijke verkeerspunten voor fietsers en het transparant maken van publiek bestuur. “Waar de discussie bij andere partijen in het geheim werd gevoerd, hebben wij bij het kiezen van de nieuwe lijsttrekker gekozen voor openbaarheid. Zodat de inwoners van Oss zien op basis waarvan mensen die zich inzetten voor de publieke zaak worden gekozen.” Warris zegt dezelfde koers te varen als voormalig fractievoorzitterGebert Lucassen deed. “Hij heeft zichzelf in twaalf jaar tijd bewezen. Daar kijk ik met respect naar. Die weg moet ik nog bewandelen. De koers is dezelfde: het is gewoon de koers van GroenLinks. Omdat we een kleine partij zijn, gaat het ons er ook om de verbinding te zoeken. Ook al ben je maar met één raadslid, dan nog kun je een bijdrage leveren aan een leefbare, duurzame stad.”
Meer berichten