Evelien Baltussen verruilt Raadszetel voor collegebank

  •   keer gelezen   Politiek
SINT ANTHONIS – Dat Evelien Baltussen vorige week bekend maakte uit de gemeenteraad van Sint Anthonis te stappen, sloeg zowel bij politieke insiders als bij de burgerij in als een bom.

Haar vertrek is voor het in deze raadsperiode toch al gekwelde CDA ongetwijfeld een aderlating. “Maar dit is een beter moment dan vlak voor de verkiezingen. Want ik wil het graag zuiver houden. Zo kan het CDA mensen zoeken die het echt willen”, zegt ze een paar dagen na haar verrassende melding. Een echt breekpunt, dat was er niet geweest. Ook niet toen haar partij in de oppositie belandde. “Ik geloof in mijn eigen gevoel. Na een aantal raadsvergaderingen wist ik al, het politieke spel past niet echt bij mij.”
Baltussen, die door insiders werd getipt voor een toekomstig fractieleiderschap, zei in de raad op een punt gekomen te zijn om keuzes te maken. “Ik heb geen politieke ambities op de lange termijn. En dit besluit geeft mij de ruimte om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.” Die ligt in het nieuwe schooljaar in een HBO-studie HMR (voorheen P&O)aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze verruilt haar raadszetel voor de collegebank.
Ondanks ‘slechts’ drie jaar raadswerk – ze volgde in de zomer van 2010 partijgenoot Bert Teurlinx op – heeft ze blijkbaar toch indruk gemaakt. “Hartverwarmend’, zo vat ze de tientallen persoonlijke bedankjes, brieven, telefoontjes, mailtjes en andere reacties samen. “Ik ben wel blij dat ik iets losgemaakt heb, dat geeft me het gevoel dat het wordt gewaardeerd.” Het zal een beloning zijn voor haar zichtbare motivatie en ijver. “Dingen die in doe, doe het liefst met meer dan 100 procent. Bij mij ligt de lat hoog.”
Ze heeft het raadswerk leren kennen als een drukke, intensieve en vaak hectische job. “Het is op alle fronten zoeken naar evenwicht, ook privé”.

[image=250356]

Evelien vindt dat de veelheid aan werk en de complexiteit van de materie (RO, WMO) in zijn algemeenheid om een ander soort raadslid vraagt. “Ik denk dat er een sterkere verbindingskracht moet komen met de burgers en een stuurkracht in de politiek.” Nee, het hoeft geen technocratie te worden, maar er moet in haar ogen vooral meer over de grenzen heen worden gekeken. "Er moet een visie onder liggen die verder reikt dan morgen." Het politieke spel, zoals ze dat heeft ervaren, kan dat soms danig belemmeren.
Baltussen was raadslid sinds juni 2010, toen ze Bert Teurlinx opvolgde in de CDA-fractie. Aanvankelijk maakte haar partij deel uit van het college, maar na het vertrek van CDA-wethouder Jeroen Willems moest ook Baltussen wennen aan de oppositierol.
Na de zomervakantie gaat ze beginnen aan de HBO-opleiding in Tilburg. Of ze politiek nog actief blijft, kon ze maandag niet zeggen. “Op welke wijze ik me in de toekomst voor het CDA ga inzetten weet ik op dit moment nog niet, maar ik draag het CDA een warm hart toe.”

Meer berichten