Ook in hoger beroep celstraf voor poging doodslag in Uden

  •   keer gelezen   Rechtbank

UDEN | Een 32-jarige man uit Letland is in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 18 voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan een poging tot doodslag van zijn huisgenoot in Uden. De ECLI:NL:RBOBR:2015:5182 legde hem hiervoor eerder een gevangenisstraf op van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.

De man woonde in 2014 met aantal andere mannen in een woning in Uden. Met het latere slachtoffer, een man uit Polen, deelde hij een slaapkamer. Op 24 februari 2014 kregen de 2 mannen ruzie en ontstond er een gevecht. Na het gevecht ging de Let naar de keuken en pakte daar een aardappelschilmes. Hij ging weer terug naar de slaapkamer en stak zijn kamergenoot met dat mes in zijn buik. Hij raakte hierbij geen vitale organen en het enige gevolg van zijn actie was een bloedende wond.

Poging doodslag
De man heeft door zijn handelen bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Het hof vindt daarom dat er sprake is van een poging tot doodslag. Dat dit niet is gebeurd en dat de gevolgen voor het slachtoffer zeer beperkt zijn gebleven, is in geen enkel opzicht aan hem te danken.

Strafbepaling
De verdachte woont op dit moment in Londen en werkt daar als kok in een restaurant. Hij is vanuit Engeland overgekomen naar Nederland om bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak te kunnen zijn. Hij heeft zijn volledige medewerking verleend aan het onderzoek van de politie en van meet af aan openheid van zaken gegeven over wat hij had gedaan. Ook is hij degene geweest, die de alarmcentrale heeft gebeld vlak nadat hij het slachtoffer had gestoken. Tijdens de zitting in hoger beroep heeft de man bovendien laten merken dat hij inziet dat wat hij heeft gedaan, verwerpelijk is. Ook heeft hij spijt betuigd. Het hof heeft met dit alles rekening gehouden bij het bepalen van de straf.

Deels voorwaardelijke straf
Alles afwegende, vindt het hof een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, op zijn plaats. De tijd die de man in voorarrest heeft gezeten, wordt hiervan afgetrokken. De man heeft 6 maanden in voorarrest gezeten, dat betekent dat hij niet terug hoeft naar de gevangenis. Hij moet zich dan wel gedurende de proeftijd van 2 jaar aan de voorwaarde houden geen strafbare feiten te plegen.

Meer berichten