22-jarige Udenaar veroordeeld voor poging tot verkrachting

  •   keer gelezen   Rechtbank

UDEN | Een 22-jarige man uit Uden is door de rechtbank veroordeeld voor een poging tot verkrachting in januari van dit jaar. Hij krijgt 221 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 200 uur. Ook moet de 22-jarige zich laten behandelen.

 

De verdachte volgde ’s nachts vanaf een uitgaansgelegenheid in Uden een destijds 17-jarig meisje dat naar huis fietste. Op enig moment haalde hij haar in en wachtte hij haar een eindje verderop op. De verdachte pakte de fiets van het meisje vast zodat ze stil kwam te staan en zei dat hij haar ‘een lekker ding’ vond. Vervolgens trok de verdachte het slachtoffer van haar fiets waardoor ze op haar rug op de grond terechtkwam. Hij ging op haar zitten, drukte haar bovenlichaam tegen de grond en legde zijn hand op haar mond en greep haar keel vast. Daarna probeerde de verdachte met zijn hand in de broek van het meisje te komen. Zij wist hem steeds weg te duwen en kon de aandacht van twee voorbijgangers trekken door om hulp te roepen. De verdachte stapte hierop op zijn fiets en ging ervandoor.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte een nietsvermoedend slachtoffer na een avond stappen van haar fiets heeft getrokken en probeerde te verkrachten. Het meisje vond het de eerste weken na het incident moeilijk haar normale leven weer op te pakken. Pas na een bemiddelingsgesprek in april tussen haar en de verdachte zijn de meeste angstgevoelens weggetrokken. De rechtbank neemt het de verdachte bovendien kwalijk dat hij, na een bekentenis, is gaan draaien en ontkennen en dus geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat er is gebeurd. 

Uit onderzoek bij een psycholoog en psychiater bleek dat de jongen een matige verstandelijke beperking heeft en achterstanden in zijn persoonlijkheidsontwikkeling heeft. De officier van justitie vindt dat zijn omstandigheden aanleiding geven om uit te gaan van het adolescentenstrafrecht. Daarbij wordt gekeken naar wat de straf voor de persoonlijke ontwikkeling van de verdachte betekent. Vanwege de kwetsbare persoonlijke ontwikkeling besloot de rechter jeugddetentie op te leggen. 

Meer berichten