10 maanden cel voor Ossenaar (22) na steekpartij in Uden

  •   keer gelezen   Rechtbank

UDEN/OSS | Een 22-jarige man uit Oss is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor het neersteken van een man in Uden, in augustus vorig jaar. Door twee steekwonden raakte het slachtoffer levensbedreigend gewond. De verdachte heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. 

Het slachtoffer sprak de verdachte op straat aan, waarbij hij meerdere malen de confrontatie met de verdachte opzocht. De verdachte onttrok zich een aantal keer aan de situatie door weg te lopen, maar toen het slachtoffer vervolgens voor de laatste maal de confrontatie opzocht met de verdachte, zijn pet afpakte en met zijn vuist uithaalde, pakte de verdachte zijn mes en stak hij het slachtoffer twee keer in zijn buik. Direct na het steekincident is het slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen. Daar is hij geopereerd om bloedingen in de buik te stoppen en om de galblaas te verwijderen.

Noodweer
Volgens de verdediging zou er sprake zijn geweest van noodweer of noodweerexces omdat het slachtoffer de verdachte aanviel en de verdachte zich op zijn beurt daartegen zou willen verdedigen, dan wel omdat sprake was van een hevige gemoedsbeweging. De rechtbank oordeelde dat er vanaf de laatste confrontatie van het slachtoffer sprake is geweest van een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding, waartegen de verdachte zich inderdaad mocht verdedigen. Maar dat de verdachte de aanval van het slachtoffer heeft beantwoord met twee messteken is naar het oordeel van de rechtbank disproportioneel. Het staat volgens de rechter niet in redelijke verhouding tot de ernst van de aanranding. De rechtbank heeft daarop het beroep op noodweer verworpen.

Gevangenisstraf
De verdachte heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. Het slachtoffer had kunnen overlijden en heeft nu fors letsel opgelopen. Maar de rechtbank houdt er rekening mee dat er waarschijnlijk nooit geweld was gebruikt als het slachtoffer niet vanaf het eerste contact gericht de confrontatie opzocht. De verdachte toonde in de rechtszaal berouw en spijt. Uit een psychologisch rapport blijkt dat er bij de man sprake is van een bedreigde persoonlijkheidsstoornis. In aanloop naar het gebeuren was er sprake van een verhoogd spanningsniveau, onder andere door middelengebruik en het verlies van woonruimte. De rechtbank acht verdachte verminderd toerekenbaarvatbaar. Hierom legde de rechtbank een lichtere straf op dan door de officier van justitie geëist. Uiteindelijk legde de rechtbank een gevangenisstraf op voor de duur van 18 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte onder andere actief deelnemen aan een agressietraining, moet hij zich laten behandelen voor zijn verslaving, en na zijn straf in een begeleide woonvorm verblijven.

Meer berichten