Logo kliknieuws.nl/uden
Dominee Dick van der Vaart (foto: Ankh van Burk)
Dominee Dick van der Vaart (foto: Ankh van Burk)

Dominee Dick van der Vaart neemt afscheid van Uden

  •   keer gelezen   Religie

UDEN | Te midden van de verhuisdozen maakt Dick van der Vaart nog even tijd om te praten over zijn vertrek uit Uden na 19 jaar pastoraat in de Protestantse Gemeente Uden-Veghel. Hij is beroepen in Hoogeveen. Het valt hem moeilijk om over zijn afscheid te praten, want 'ik zit er nog middenin'. Tegelijk ziet hij Hoogeveen als een nieuwe uitdaging. Zondag 24 maart wordt afscheid genomen van Dick van der Vaart tijdens de dienst in de Samen-Op-Weg kerk om 10.00 uur.

door Ankh van Burk

Negentien jaar geleden kwam er een vacature voor predikant vrij, omdat dominee Ko van de Ree met emeritaat ging. Dick van der Vaart was op dat moment predikant in Anna Paulowna en werd gebeld waarom hij niet had gesolliciteerd. Dick: "Zo kwam ik hier in gesprek en dat resulteerde in mijn beroeping in Uden." Van huis uit is Dick synodaal gereformeerd. "Ik was op de hoogte van de gemengde protestantse samenstelling van deze gemeente. Protestanten zijn hier in de minderheid, dus zijn zij genoodzaakt met elkaar een gemeente te vormen. Dat brengt een grote verdraagzaamheid met zich mee. Ook mijn belangstelling voor het zenboeddhisme werd hier ruimhartig geaccepteerd," aldus Dick. Onder het motto 'Niet evangeliseren, maar communiceren met de samenleving' heeft Dick zich ook sterk gericht op mensen buiten de kerk. "Buiten de kerk zijn er ook mensen op zoek naar zingeving, die mensen heb je ook nodig om het evangelie te begrijpen", zegt Dick.

Oecumene
Die brede blik op de samenleving vertaalde zich ook in goede contacten met andere geloofsgemeenschappen in Uden en omgeving. "Ik heb een mooie herinnering aan een interreligieuze viering met de Paulusparochie, de moskee van de Kennedylaan en onze Samen-Op-Weg kerk naar aanleiding van een aardbeving in Turkije. Op het altaar stonden veel waxinelichtjes en we baden samen het Lichtgebed van Mohammed," vertelt Dick. Als dominee was Dick erg betrokken bij hoogte- en dieptepunten in het leven van mensen. "Bij geboorte, huwelijk en overlijden gaan de zielen van de mensen open voor elkaar en voor het transcendente en delen mensen veel liefde. Daar mag ik bij zijn en maak dan deel uit van de vreugde en het verdriet op cruciale momenten", vertelt Dick. "Ik heb daarin geen leidende of ondersteunende rol. Het wezen van het pastoraat is het met aandacht aanwezig zijn en luisteren, waardoor mensen zich gezien, gehoord en gevoeld weten. De kwaliteit van mijn pastoraat hangt af van mijn vermogen in het geven van aandacht. Die vorm van aandacht beoefen ik in de zitmeditatie," aldus Dick en hij voegt er nog aan toe: "Ik heb het altijd als een geschenk ervaren dat mensen zich voor mij openen, ik beleef de contacten met hen vanuit verbondenheid."

Afscheid
Het afscheid valt hem zwaar, maar aan de andere kant ontvangt hij veel liefde in de hartelijke manier waarop mensen laten blijken wat hij voor hen betekend heeft. "Ik heb in Uden negentien gelukkige jaren met mijn gezin en mijn werk gehad", besluit Dick.

Meer berichten