Logo kliknieuws.nl/uden

‘Zij heeft gezorgd dat ik priester kon blijven’

  •   keer gelezen   Religie
UDEN - Kruisheer Ab Vink wordt op 9 oktober 90 jaar. Vink, Appie voor ingewijden, is een bekende verschijning in Uden. Bekend als muziekleraar vooral. De laatste jaren beweegt hij zich voort in een scootmobiel. Dat is geen enkele belemmering voor hem om te gaan waarheen hij heen wil. Op 12 oktober wordt in een dienst in de Kruisherenkapel aandacht geschonken aan zijn geboortedag in 1924.

[image=290911]

Ab Vink werd geboren in Rotterdam, later verhuisde het gezin met zeven kinderen naar Voorburg bij Den Haag. Op zijn twaalfde ging hij naar het seminarie en omdat hij koos voor het priesterschap bij de orde van de Kruisheren kwam hij in Uden terecht. “De eerste jaren op het seminarie had ik veel heimwee, maar vanaf het moment dat ik Uden was, heb ik daar nooit meer last van gehad. Het beviel me hier erg goed. Ik was dan ook blij dat ik ook een benoeming in Uden kreeg.”
Samen met drie ander kruisheren ging Vink in 1971 weg uit het klooster om in een flat te gaan wonen. Dat was in die tijd vooruitstrevend. “Wij waren het niet eens met de komst van een bepaalde prior. Toen die weg ging na twaalf jaar, waren we gewend aan ons nieuwe bestaan en zijn we nooit meer terug gegaan naar het klooster. Ik deel ook niet veel met de kruisheren die hier nog wonen. Zij zijn jaren in verre landen geweest, een heel ander leven. Wel ben ik blij met de kapelgemeenschap die zorgt dat de kapel behouden blijft.”

Muziekles
Vink ging als kruisheer op middelbare scholen in Uden muziekles geven. Op de mulo en later de mavo en natuurlijk op het toenmalige Kruisherencollege. Ook in de later gebouwde ‘rode school’ gaf hij nog les. Muziek is zijn lust en zijn leven. Ook nu nog speelt hij dagelijks piano. Daarvoor is in verzorgingshuis Sint Jan speciaal een kamertje vrijgemaakt. Op zijn sober ingerichte kamer laat hij zich ontroeren door de muziek van zijn vele cd’s.
“In mijn klas werd veel gezongen. Zingen is belangrijk. Ik liet leerlingen ook muziekstukken analyseren die ze zelf mochten kiezen. Daar kwamen mooie dingen uit. Er is zoveel mooie muziek, ik heb niet een speciale voorkeur. Zo heb ik afgelopen weekend nog genoten van een concert van de harmonie in onze tuin. Dat was buitengewoon. Vroeger stelde dat niet zoveel voor, was de harmonie van Volkel beter”, lacht Vink die niet gauw een blad voor de mond neemt. Hij zegt waar het op staat.

Caritas
Dat Vink een sociaal bewogen mens is bewees hij met zijn jarenlange inzet voor Caritas Uden. Hij begon in 1985 met kleding inzamelen voor Portugal en later voor Kroatië. Jas van Stiphout nam dat in 1991 over. “Ik ging met jongeren naar die landen voor de Bouworde om huizen te bouwen voor verschoppelingen. Toen ik dat niet meer kon, wilde ik toch nog iets voor die arme mensen betekenen. Het doet me goed dat het tot op de dag van vandaag nog bestaat.”
Ab Vink heeft al jaren een goede vriendin, Rita Portengen. Zij wordt op dezelfde dag 90 jaar.
Ooit dankte hij tijdens een van zijn jubilea, naast God, vanaf het altaar in het bijzonder Rita: “Zij heeft gezorgd dat ik priester kon blijven.”
Meer berichten