Afbeelding

Jan Marijnissen ontvangt lijvig boekwerk

Religie 130 keer gelezen
UDEN – Jarenlang heeft hij er aan gewerkt en zaterdagmiddag kon auteur Jan Smits het eerste exemplaar van zijn Vademecum overhandigen aan Jan Marijnissen. Deze nam het naslagwerk ‘Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant’ dankbaar in ontvangst van Jan Smits. “Zoiets moet je een herniapatiënt eigenlijk niet aan doen”, aldus Marijnissen.

[image=157924]

Jan Marijnissen vertelde over zijn Katholieke opvoeding en zijn werk als misdienaar. “In de jaren ’60 raakte ik enigszins vervreemd van de kerk. Ik was geworden tot een jongen die iets met de Stones had. Totdat ik iemand uit Megen trof die later mijn vriend werd: Léon van Liebergen. Hij heeft mij weer op het goede spoor gezet.”

Cruciaal
Prof. Dr. Gerard Rooijakkers leidde de overhandiging vakkundig in. “De skyline van Brabant wordt tot op de dag van vandaag bepaald door kloosters, kerken en internaten en verzorgingshuizen. De betekenis wordt tegenwoordig nog wel eens onderschat. Deze gebouwen hebben hun betekenis in het verleden én het heden. Ook het Bisdom onderschat dit met het terugbrengen van het aantal Parochies tot een kwart. Met het slopen en verkopen van Religieuze gebouwen wordt voorbijgegaan aan de sterke emoties binnen een Parochie. Dit vademecum is een heel belangrijk boek dat die herbestemmingproblematiek per plaats op waarde weet te schatten. Het is een eenmalig werk dat op een cruciaal moment is geschreven en gepresenteerd.”

[image=157926]

Geschiedenis
In bijna duizend pagina’s beschrijft het Vademecum de geschiedenis van het kloosterleven in Noord-Brabant. Er is niet alleen een overzicht gegeven van de kloostergebouwen in deze provincie, maar ook de inmiddels verdwenen bouwwerken zijn beschreven en afgebeeld. Daarnaast komen alle in Noord-Brabant vertegenwoordigde orden en congregaties aan bod. De presentatie van het naslagwerk vond plaats in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, waar de kapel van de zusters Birgittinessen een toepasselijk decor vormde. Aan de boekpresentatie is een expositie gekoppeld met als titel ‘Kloosterlingen in Brabant’. Een selectie van de foto’s uit het boekwerk is hier uitvergroot te bewonderen. De expositie is nog tot en met 10 april 2011 te bewonderen in het museum.

Heyboer
Ook de tentoonstelling ‘Anton Heyboer, Religieus werk uit de collectie 'moet je horen'’ die al sinds 27 november in het Museum voor Religieuze Kunst te bewonderen is kende zaterdag de officiële opening. Wouter Prins hierover: “Hoe belangrijk het werk van Heyboer is merkte ik twee weken geleden. Nadat ik de lokale pers had ingelicht dat de expositie van start ging, kreeg ik verontwaardigde telefoontjes van het ANP en Omroep Brabant waarom zij niet op de hoogte waren gebracht. Dat is te danken aan de status van Anton Heyboer.” Deze expositie is nog tot en met 16 januari van het komend jaar te zien.

[image=157925]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant