'Kruisherenkapel biedt nieuwe mogelijkheden'

  •   keer gelezen   Religie
UDEN - ,,We zijn niet bezig de kapel te sluiten, integendeel, er gaat iets nieuws beginnen. De Kruisheren zijn bezig met verbreding. Vanuit onze levensfilosofie en vanuit onze kerkelijke activiteiten leggen we graag een link naar het maatschappelijke leven”, zegt rector Rein Vaanhold. Gedurende de verbouwing van het klooster gaat het leven in en om de kapel en het klooster zo veel mogelijk door. Vaanhold zelf gaat voor een jaartje in een appartement wonen. ,,En daarna zetten we de lijn voort en kom ik terug in het klooster.”

[image=115524]

Vanaf volgende maand woont rector Vaanhold tijdelijk op Aloysiusstraat 69, maar zijn kantoor houdt hij voorlopig gewoon overdag in het Kruisherenklooster. Ook de groepsbijeenkomsten gaan zo veel mogelijk door in het klooster. Deze winter begint Brabant Zorg met de verbouwing. Er komen achttien grotere en kleinere appartementen in het klooster waarvan er enkele weer bewoond worden door Kruisheren. Een mannenhuishouden wordt het niet meer, omdat het een gemengde woongemeenschap wordt. Vaanhold: ,,De huiskamer en de refter blijven behouden. Aan de sfeer en het karakter van het gebouw gaat niet veel veranderen. Ik hoop dat er mensen in het klooster komen wonen die meer willen dan alleen wonen op hun appartement. Af en toe samen eten en gesprekken voeren in de huiskamer of bijvoorbeeld een literatuurclub oprichten; invulling geven aan het samen wonen in het klooster.”
De orde was altijd betrokken bij zijn omgeving. Daarbij worden ze geholpen door heel wat mensen zodat het in de toekomst overgenomen kan worden. ,,Want ik heb het eeuwige leven niet. En een opvolger vanuit de Kruisheren is helemaal niet zeker. Maar nu ik geopereerd ben aan mijn ogen en weer goed kan zien, zijn mensen opgelucht. Die heeft nog wel vijftien jaar denken ze nu,” lacht de 71-jarige Vaanhold.
Brabant Zorg heeft het klooster gekocht met de voorwaarde dat de kapel zijn functie kan behouden. ,,We blijven op vier terreinen actief. Belangrijk is dat de devotie voor Onze Lieve Vrouwe ter Linde door kan gaan. We willen daaraan meer bekendheid gaan geven. De vieringen in de kapel gaan door. Maar we gaan nog meer doen, we halen kunst en concerten binnen en snijden maatschappelijke thema’s aan in lezingen en conferenties.”
De Stichting Kruisherenkapel is in overleg met Theater Markant. De kapel is een prachtplek voor kamerconcerten waarvoor de eigen zaal te groot is. Ook met de gemeente is overleg om de kapel te gebruiken voor het sluiten van burgerlijke huwelijken met iets meer cachet dan nu mogelijk is in de trouwzaal. Er wordt nagedacht over niet-kerkelijke uitvaarten. Met het Museum voor Religieuze Kunst worden ook arrangementen besproken. ,,De kapel is dus niet meer exclusief voor de viering van de liturgie. We gaan uitsluitend voor kwaliteit en zoeken nog naar een model om steun en draagvlak vorm te geven.”

Meer berichten