Schooljudo. (foto: Wilma van de Laar)
Schooljudo. (foto: Wilma van de Laar)

Met schooljudo krijgen kinderen 'Skills for Life'

  •   keer gelezen   Sport

Uden | Basisschool De Palster is als eerste school in Uden gestart met het project Schooljudo. Sportschool Van Doorn uit Tiel zegt hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen. "Met Schooljudo geven wij kinderen 'Skills for Life' mee. Zeven belangrijke waarden staan hierbij centraal: respect, samenwerken, discipline, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen en heel veel plezier!"

Door: Wilma van de Laar

Deze zeven waarden staan ook allemaal op de judopakken, die vandaag door de cursisten worden gedragen. Ongemerkt past de leraar vanaf het eerste moment al deze woorden en hun inhoud toe. Discipline als er geluisterd moet worden, samenwerken als ze binnen drie tellen iemand moeten kiezen om een oefening te doen. "Mate betekent stop in het Japans. Als ik mate zeg is iedereen stil." De kinderen van groep vijf hebben hun eerste woord in het Japans geleerd én ze weten meteen wat ze aan meneer Niels Huneker hebben. Huneker is de judoleraar, die alle bovenbouwleerlingen van de school zes weken lang judoles gaat geven. Bij de eerste oefening moeten alle judoka's kriskras over de mat kruipen, maar ze mogen elkaar hierbij niet raken. Als Huniker mate roept, stopt iedereen onmiddellijk en bij hajime mogen ze weer beginnen. "En alleen ík zeg mate, wijst hij één van de jongens, die bijdehand wil zijn, terecht. Al snel voelt de klas dat hier discipline heerst. En dat de zwarte band van deze meneer respect verdient.
Als groep zes zich even later meldt voor haar eerste les begint het aankleden en knopen van de band opnieuw. De kinderen zijn een jaar ouder en hebben de oefeningen wat sneller te pakken. Juf Kim heeft zelf ook een judo-pak aangetrokken. Ze laat zich de kans niet ontnemen om de eerste beginselen van deze sport beoefenen. Judo is Japans van oorsprong, is eigenlijk een zelfverdedigingskunst en betekent letterlijk: 'zachte weg'. Meneer Niels bouwt de oefeningen stapsgewijs op. Eerst een rol achterover, daarna met je handen de klap opvangen. Nog moeilijker om dit vanuit de hurken te doen. Met zijn duimen geeft de leraar aan hoe tevreden hij is over de prestaties en de inzet. Zijn duim kent drie standen en deze tactiek zegt meer dan een heleboel woorden. Hij gaat al snel een moeilijke oefening demonstreren. Bij deze worp is het de bedoeling dat je je tegenstander zogenaamd helpt met vallen. "Hierbij moet je vertrouwen op de ander. Nu is de worp nog gemakkelijk, maar later wordt dat moeilijker. En dan moet je zeker je tegenstander kunnen vertrouwen," legt Huniker uit. Als de les voorbij is zijn ongemerkt alle zeven waarden aan bod gekomen. Zeker ook die laatste: plezier! Deze judoleraar zou zomaar een goed onderwijzer kunnen zijn. Maar voorlopig staat hij de komende zes weken vrijdags in de gymzaal van De Palster. Want zolang duurt het project, dat nu al een succes lijkt. Sportschool Van Doorn zou graag zien dat Schooljudo structureel opgenomen wordt in het bewegingsonderwijs.

Meer berichten