Afbeelding

Een kunstgrasboycot zorgt voor gigantisch probleem

Sport 433 keer gelezen

REGIO | Ondanks dat het RIVM in het spelen op kunstgras geen probleem ziet, gaf de uitzending van Zembla behoorlijk wat reden tot discussie. De rubberkorrels zouden zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), bevatten die kankerverwekkend zijn. Toch stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 al vast dat van het sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's zijn te verwachten.

Op aandringen van diverse instanties en clubs is het RIVM een nieuw onderzoek gestart. Vooruitlopend daarop hebben onder anderen de clubs uit Bernheze het spelen op kunstgras taboe verklaard. Nou was voor de meeste clubs uit die regio de keuze wat makkelijker omdat het daar slechts een bijveld betrof, met uitzondering van Prinses Irene waar het hoofdveld een kunstgrasveld is. De KNVB (en de GGD) schaart zich nog steeds achter het RIVM-standpunt, maar heeft begrip voor de bezorgdheid die is ontstaan. Bijvoorbeeld Blauw Geel'38, een club met 84 teams, is geheel afhankelijk van de kunstgrasvelden met slechts een paar grasvelden. UDI'19, waar het hoofdveld wel een grasveld betreft, werkt inmiddels met twee kunstgrasvelden die druk worden gebruikt. Deze clubs en nog veel anderen wachten op de onderzoeksresultaten van het RIVM die medio december verwacht worden.

Letselschade
Mocht het RIVM met een afkeuring komen ontstaat er een gigantisch probleem voor het amateurvoetbal en niet alleen de clubs met kunstgrasvelden. In Nederland liggen ruim 2000 van deze velden waarop niet meer gespeeld mag worden. Het negeren van het onderzoek kan voor clubs of gemeenten het risico opleveren dat ze een claim aan de broek krijgen. Nu al melden zich bij clubs advocaten voor het verhalen van eventuele letselschade. Feit is wel dat de gemeenten, bij een afkeuring van het RIVM, niet veel anders kunnen dan de velden tot verboden gebied te verklaren.
Het rubbergranulaat op de kunstgrasvelden van de gemeente Oss voldoet aan de norm die Europa stelt wat zware metalen betreft in speelgoed. Dit kwam uit een onderzoek dat de gemeente en clubs uit hebben laten voeren. De clubs met kunstgras blijven voorlopig dan ook gebruik maken van dit type veld. De gemeente Oss laat wel weten dat het hier géén gezondheidsonderzoek betreft. Die taak is weggelegd voor het RIVM waar een dezer dagen een rapport van wordt verwacht.

Donkere wolk
Wat de maatregelen kunnen zijn is het afzuigen van het rubber voor zover dat mogelijk is. Of de hele kunststof mat vervangen. De geraamde kosten lopen uiteen van 50.000 euro tot 2.5 ton per veld. Een donkere wolk hangt boven het voetbal waar de winterstop dan wel eens heel lang zou kunnen duren. Van de clubs in de regio Oss, Boxmeer, Veghel en Uden hebben van de 157 clubs er 63 kunstgras op het hoofdveld. Dit komt afgerond neer op 40 procent.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant