Martijn in actie
Martijn in actie

Goed resultaat voor Udense Martijn op WK Aerobatics

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Een paar weken geleden werd Martijn Kersten uit Uden 14e op het WK Aerobatics in Roemenië. Een bijzondere prestatie, gezien er maar zo'n 30 tot 40 kunstvliegers in Nederland zijn.

"Ik ga ongeveer om de vier tot zes weken naar Spanje om daar vier, vijf dagen te trainen", vertelt Martijn. Hij bekostigt daarbij alles zelf. "Het is in Nederland niet vanzelfsprekend dat je wordt gesponsord voor deze sport. Sponsors heb ik dus helemaal niet. In landen als Frankrijk en Rusland gaat dat allemaal wat gemakkelijker. Veel beoefenaars van kunstvliegen daar hoeven niets zelf te betalen. Daarom is mijn 14e plek van de 60 op het WK voor Nederlandse begrippen is een heel goed resultaat."

Bij aerobatics maken piloten allerlei figuren en bewegingen tijdens het vliegen. Martijn wist al op jonge leeftijd dat hij deze sport wilde gaan doen." Ik wilde altijd F16 piloot worden. Op m'n veertiende ging ik al naar Vliegbasis Volkel om te zweefvliegen. Toen ik 24 of 25 jaar was ging ik bij de Luchtmacht en nu vlieg ik bij Defensie." Bij een wedstrijd zijn er juryleden die deelnemers punten geven. Deze punten zijn afhankelijk van de figuren die gevlogen moeten worden, en van de nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt. "Het is dus een echte jurysport, wat het nog wel eens lastig maakt." Maar daar laat Martijn zich niet door tegenhouden. "Ik zou graag een keer kampioen willen worden. Maar mijn doel is vooral dat ik dit kan blijven doen. Oh, en aan de Red Bull Air Race meedoen staat ook wel hoog op mijn lijstje. Aerobatics is een prijzige sport, maar wel heel erg gaaf en leuk om te doen."

Meer berichten