Lex Bersi is voorzitter van Uden Red Sox. 'Honkbal is geen voetbal. Het is hard werken om ons ledenaantal omhoog te krijgen.'
Lex Bersi is voorzitter van Uden Red Sox. 'Honkbal is geen voetbal. Het is hard werken om ons ledenaantal omhoog te krijgen.'

Uden Red Sox gelooft in toekomst: 'Honkbal is hele leuke sport'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Uden Red Sox is volop in beweging. Met allerhande acties probeert de Udense honk- en softbalclub sportliefhebbers te interesseren voor een lidmaatschap. Een lastige opgave, merkt voorzitter Lex Bersi van de Red Sox, dat in 2020 gaat verhuizen naar een nieuw complex. "We willen groeien naar ongeveer 120 leden."

Door Martijn Schwillens

"We hebben vorig jaar 30.000 flyers verspreid in de gemeente Uden, maar de respons was nagenoeg nul", vertelt Bersi. "Honkbal is geen voetbal of hockey. Bovendien kiezen veel mensen steeds vaker voor een individuele sport. Ze staan liever in de sportschool dan op het veld. Als vereniging hebben we heel lang rond de 85 leden gehad, maar op dit moment is dat ergens in de zestig. We zijn actief aan het werven. Daarom geven we veel clinics op scholen en doen we mee met de Sjors Sportief-trainingen. Dat laatste is erg succesvol gebleken, want we hebben er een nieuw jeugdteam aan overgehouden. Aan de zestien jongens en meisjes die meededen aan Sjors Sportief, zijn er zeven direct lid geworden."

Wat maakt honkbal zo leuk?
Bersi gelooft in de toekomst van de club, omdat hij weet dat sportliefhebbers die het spel eenmaal doen, vaak direct verknocht zijn. "Het is gewoon een hele leuke sport", benadrukt hij, maar zeker voor de jeugd bevat de sport bovendien verschillende elementen die bij andere sporten niet van toepassing zijn. Zo vertelt hij: "Het is heel erg goed voor het trainen van de hand-/oogcoördinatie en verdere ontwikkeling van de motoriek, vanwege het vangen en gooien. Het is technisch en je hoeft ook niet de 100 meter in negen seconden te kunnen rennen, want er zijn veel intervalmomenten, met korte sprints. Het is ook geen contactsport. Ik vergelijk honkbal vaak met een denksport, want er komt behoorlijk wat tactiek bij kijken. Het heeft verder alle voordelen van andere teamsporten. Je kunt al komen honkballen vanaf vijf jaar. We hebben ook een regiofunctie."

Amerikaanse sport
Ondanks de successen van de nationale ploeg (Nederland behoort tot de wereldtop) en het doorbreken van enkele Nederlandse spelers in de Amerikaanse Major League, blijft honkbal een kleine sport. "Wat voetbal in Nederland is, is honkbal in de Verenigde Staten. Daar worden kinderen bij wijze van spreken met een handschoen in de hand geboren", weet Bersi. "Helaas is de Major League alleen op het betaalnet te zien, waardoor de jeugd het ook niet elke week op tv ziet."

Zeer toegankelijk
Desalniettemin heeft Red Sox een uitgesproken ambitie om te groeien naar 120 leden. Om dit bewerkstelligen, heeft de vereniging het tijdelijk extra interessant gemaakt om lid te worden. "We werken met sterk gereduceerde contributies (vanaf 27 euro). Het contributiebedrag is net voldoende voor de bondsafdracht. Wij zijn qua tarieven erg toegankelijk. Bovendien kan iedereen vijf keer gratis komen meetrainen voordat hij of zij besluit lid te worden." Bersi vult aan: "Bovendien is dit de ideale periode om lid te worden. Het is een zomersport en het seizoen loopt van april tot oktober. In de winter wordt er getraind in de zaal. De komende maanden worden gebruikt om te werken aan de techniek, zodat je klaar bent als het seizoen op 1 april begint."

Nieuwe accommodatie
Wat ook moet bijdragen aan een groeiend ledenaantal is de verhuizing naar een nieuwe accommodatie. Aan de Boekelsedijk, op de plek waar zich nu nog de kwekerij van IBN bevindt, wordt in het voorjaar van 2019 een begin gemaakt met de bouw van een nieuw complex, inclusief groot veld en clubhuis. "De gemeente Uden denkt erg goed met ons mee en wil van de verhuizing een succes maken. We krijgen een prachtig complex met een mooi groot hekwerk eromheen. Vanaf april 2020 fietst de schoolgaande jeugd elke dag langs ons complex. Dan zien ze ons toch sneller dan nu. Nu zie je ons alleen als je toevallig in een vrachtauto over de A50 rijdt."
Kijk voor meer informatie op www.udenredsox.nl

Meer berichten