Sportkampioen te over op Udens sportgala
Sportkampioen te over op Udens sportgala (Foto's Peter Kuijpers)
Sportgala Uden

'Het winnen van deze award is een mooie erkenning'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Marc van der Locht, Amber Brouwer en het G-zwemteam van Uden zijn afgelopen woensdag tijdens het jaarlijkse Sportgala Uden uitgeroepen tot respectievelijk sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar 2018. "Een mooie erkenning", aldus Van der Locht.

De 44-jarige inwoner van Volkel nam afgelopen jaar voor de vijfde keer deel aan Alpe d'HuZes. "De afgelopen vijf jaar ben ik drie keer de berg vijf keer opgefietst en twee keer zesmaal. Ik fiets altijd mee namens Big Challenge, een groep agrariërs die de sector positief willen belichten. Maar het doel is natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor de KWF Kankerbestrijding", legt Van der Locht uit. "In die jaren heb ik in mijn eentje bijna 50.000 euro opgehaald. Als ik daarmee een bijdrage kan leveren aan de genezing van kanker, dan doe ik dat graag. Overigens heb ik van elke editie genoten. Het publiek langs de kant: echt fantastisch. De Alpe d'Huez is vooral in het eerste deel erg zwaar, met sommige bochten van elf procent. Alsof je tegen een muur opfietst."Vlnr: Wethouder Ingrid Verkuijlen, Yara van der Wegen, Bibi Arts, Amber Brouwer en burgemeester Henk Hellegers (Foto Peter Kuijpers)

Sportvrouw
De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Amber Brouwer. De hockeyster (15) van HC Den Bosch is sinds een jaar jeugdinternational. Ze noemde haar Udense eretitel meermaals 'superleuk'. "Dit is een mooie bevestiging dat ik op de goede weg ben. Mijn ultieme doel is natuurlijk om het Nederlandse damesteam te halen en mee te mogen doen aan de Olympische Spelen", glundert Brouwer voor de camera van Kliksport.
Ze vervolgt: "Op school, op de club en natuurlijk onder familie en vriendinnen heb ik iedereen opgeroepen om op mij te stemmen." Het bleek nodig, want de Udense kreeg 1.525 stemmen, exact honderd stemmen meer dan Yara van der Wegen. De turnster van V&K eindigde daarom als tweede. De derde genomineerde, wielrenster Bibi Arts, kreeg 955 stemmen. "Maart beginnen we weer met trainen. Ik ben echt enorm blij met deze prijs en hoop dat ik nog meer prijzen kan winnen de komende jaren", aldus Brouwer.


Sportploeg
De G-zwemploeg van Uden werd uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Andere genomineerden waren Aardexpress (biljart), en DV Dance Action (garde- en showdans).Marc van der Locht wordt verkozen tot sportman van het jaar 2018 in Uden

Sportman
De afgelopen jaren werden tijdens het Sportgala Uden alle jeugdkampioenen en kampioensteams uit de gemeente Uden gehuldigd. Ongeveer 400 jongens en meisjes kregen een medaille uit handen van burgemeester Henk Hellegers en sportwethouder Ingrid Verkuijlen, op wiens nadrukkelijke verzoek de sportman, -vrouw en -ploeg dit jaar terugkeerden op het programma. De nominatie van Van der Locht leidde dan ook tot de nodige bevreemding. Niet op de laatste plaats bij de winnaar zelf. "Toen ze mij belden om te zeggen dat ik genomineerd was, heb ik in eerste instantie dan ook gezegd dat ze prijs beter konden geven aan iemand die een sportprijs gewonnen had. Ik vind dit namelijk meer iets voor de sportprestatie van het jaar. Zelf voetbal ik namelijk", lacht hij. Met 1.883 stemmen won Van der Locht echter met overmacht van Ruben van Lith, die vorig jaar de Nederlands quadtitel opeiste na zwaar blessureleed. De Udenaar kreeg echter 1.279 stemmen. Derde werd Martijn Kersten (743 stemmen). "Ik heb één dag een topprestatie neergezet, maar zo'n prijs moet eigenlijk naar iemand die dagelijks traint om wekelijks te kunnen presenteren. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik niet enorm trots ben op deze erkenning", besluit Van der Locht.

Korte impressie van het Sportgala 


Gesprek met de sportman van het jaar Marc van der Locht

Gesprek met de sportvrouw van het jaar Amber Brouwer

Meer berichten