Wat veel mensen niet weten is dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zich veel vluchtelingen vestigden in Uden
Wat veel mensen niet weten is dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zich veel vluchtelingen vestigden in Uden

Vluchtoord herinneringswedstrijd oud-spelers UDI'19

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Voetbalvereniging UDI'19 bestaat op 11 mei 100 jaar. In aanloop hiernaar toe worden er het komende jaar allerlei activiteiten georganiseerd. In de afgelopen jaren zijn er ook door de Heemkundekring omtrent 100 jaar Vluchtoord al tal van activiteiten georganiseerd. Hier willen wordt gezamenlijk op een bijzondere wijze aandacht aan besteed. Want 100 jaar Vluchtoord = 100 jaar UDI'19.

Wat veel mensen niet weten is dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zich veel vluchtelingen vestigden in Uden. In 1915 kwamen de eerste Belgische vluchtelingen naar het kamp Vluchtoord. Meer dan 10.000 waren afkomstig uit België en ongeveer 1.100 daarvan afkomstig uit Turnhout en Vosselaar. In de periode aan het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben een aantal Udenaren een voetbalwedstrijd gespeeld tegen een team bestaande uit bewoners van het Vluchtoord. Hieruit is later op 11 mei 1919 na het einde van de Eerste Wereldoorlog de vereniging UDI'19 ontstaan.

Programma
Op zondag 17 maart is er in samenwerking met de Heemkundekring een programma samengesteld. Oud-spelers van Vosselaar zullen 100 jaar na dato een herinneringswedstrijd spelen tegen oud-spelers van UDI'19. De wedstrijd zal onder begeleiding van muziekvereniging De Eendracht afgetrapt gaan worden. Zij zullen aan het begin van de wedstrijd de volksliederen ten gehore brengen, waarna spelers van oud-Vosselaar en oud-UDI'19 aan het publiek worden voorgesteld. Tijdens de rust wordt door een groot aantal mensen, in gepaste kleding uit die tijd, een gedeelte van de musical Niemandsland uitgevoerd. Aansluitend na deze wedstrijd wordt de tentoonstelling 'Vluchtoord Uden 1915 – 2019' officieel geopend bij Kunst & Co. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 13 april tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

De opening met muziekvereniging De Eendracht begint om 11.45 uur. Om 12.10 uur begint de eerste helft van de wedstrijd. Deze is om 13.40 uur afgelopen. Om 15.00 uur is de opening van de tentoonstelling 'Vluchtoord Uden 1915 – 2019' bij Kunst & Co.

Meer berichten