IN GESPREK MET

Op weg naar de Europese Spelen in Wit-Rusland

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Acrogym duo Fenne van Dijk en Stef van der Locht uit Uden komen deze zomer uit op de Europese Spelen in Wit-Rusland. Udens Weekblad sprak met hen over hun sportcarrière.

Fenne (15) woont nog thuis bij haar ouders in Zeeland. Ze heeft een oudere en een jongere zus en een jonger broertje. Stef (23) woont zelfstandig in Volkel en heeft nog een jongere zus en een broer. Zijn ouders wonen in Uden. Fenne volgde het basisonderwijs op het Oventje in Zeeland en zit nu in het vierde jaar op het Udens College. Stef heeft na basisschool De Vlieger in Volkel op het Udens College gezeten en volgde daarna de Pabo in Helmond. Hij geeft nu les op het 't Mulderke in Uden. Fenne en Stef waren beiden lid van V&K uit Volkel. De zusjes van Fenne turnen ook bij V&K en een nichtje van Stef heeft ook mooie internationale en nationale resultaten behaald met acrogym bij Flik-Flak.

Nieuw duo
Trainsters Lisa Wijdeven en Krissy van der Bolt van V&K maken regelmatig combinaties van talenten om paren te vormen voor het onderdeel acro. Het was volstrekt toeval dat Fenne en Stef aan elkaar gekoppeld werden. Stef had al snel ideeën over elementen die ze samen konden doen. Waar andere duo's weken of zelfs maanden op moeten trainen, kenden zij het al na een paar keer trainen. Het trainersteam vond ze zo goed dat ze besloten om hen mee te laten doen op het allerhoogste niveau. In juni 2017 werden ze Nederlands Kampioen bij de gemengde paren en een half jaar later behaalden ze het eerste WK-limiet. Tijdens de WK acro in Antwerpen in april 2018 behaalden ze een 8e plaats all-round. Stef is een sterke onderpartner en Fenne is als bovenpartner acrobatisch en heel lenig. "Bij acro geldt alleen techniek, concentratie en zelfvertrouwen", vertelt Stef. "In de twee en een halve minuut die één oefening duren mag, moet je alles perfect uitvoeren zoals je dat tijdens de training geleerd hebt. Lukt dat niet dan lig je eruit." Eén oefening is bedacht door een choreograaf uit Israël en de andere twee oefeningen zijn bedacht door een choreograaf uit België. Tijdens de trainingen verfijnen de trainsters de oefeningen. "De muziekkeuze wordt bepaald door de elementen die in de oefening zitten", legt Fenne uit. "Wij twee hebben wel inspraak in de muziekkeuze. Onze kleding wordt met de hand, op maat voor ons gemaakt. Eén pakje is gemaakt in Spanje en de andere twee in Nederland." De kosten van de kleding en een groot deel van de reis- en verblijfkosten komen voor eigen rekening.

Europese Spelen in Minsk
Fenne en Stef zijn nu drie jaar een mix paar in de categorie Senioren. Begin dit jaar zijn ze in goed overleg van V&K overgegaan naar Flik-Flak in Den Bosch. Daar trainen ze twintig uur per week om hun drie oefeningen te verfijnen. Eind januari kwalificeerden ze zich voor de Europese Spelen in Wit-Rusland. Een trainingsteam begeleidt deze twee gymnasten. Eén daarvan is trainster Jacqueline Martens. Stef: "Alle vlucht-oefeningen worden eerst geoefend met een vanggordel. Als dat voldoende geoefend is, wordt het zonder geprobeerd. Tijdens het trainen gaat het wel eens mis maar ernstige letsels heeft dat nooit opgeleverd." Op 20 januari was de kwalificatie voor de European Games op de Regionale Kampioenschappen van Brabant-Oost, Limburg en Zuid-west Nederland in Bocholtz. Daar hebben ze laten zien dat ze bij de top van de Nederlandse sportacrobatiek horen, en klaar zijn voor de Europese spelen in Wit-Rusland. "We gebruiken elementen in onze oefeningen die in de Nederlandse acro heel zeldzaam en uniek zijn", vertelt Fenne. Ze behaalden ruim voldoende punten om hun deelname te verzilveren. Nu dat gelukt is weten ze zeker dat ze naar Minsk in Wit-Rusland mogen.

Vertrouwen
Acrobatische gymnastiek staat in Minsk weer op het programma. Een grote bijzonderheid aangezien deze gymsport officieel nog niet over de felbegeerde Olympische status beschikt. "We moeten in Minsk strijden tegen acht teams die zich geplaatst hebben tijdens het WK. De categorieën zijn gemengd paar en damesgroep." Bij de damesgroep zit ook een Nederlands team van Flik Flak. "We zijn er helemaal klaar voor", aldus de twee vol vertrouwen. "De oefeningen lopen goed, de muziek en de kleding is mooi en de conditie is in topvorm." Ook trainster Jacqueline Martens heeft er alle vertrouwen in dat Fenne en Stef gaan strijden om een finaleplek. "Deze twee zijn zo goed op elkaar ingespeeld. Fenne is heel snel en Stef is heel sterk."

Informatie
Meer informatie over het toernooi van 21 tot en met 30 juni in Minsk is te vinden op de website van de European Games. Informatie over Fenne en Stef is te vinden op de Facebookpagina van Acro Flik-Flak.

Meer berichten