Jan van den Elzen samen met wethouder Verkuijlen bij het 50-jarig jubileum FC de Rakt vorig jaar
Jan van den Elzen samen met wethouder Verkuijlen bij het 50-jarig jubileum FC de Rakt vorig jaar (Foto: Henk Lunenburg)

Jan van den Elzen zwaait af bij FC De Rakt na 26 jaar voorzitterschap

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Een jaar na het 50-jarig jubileum van voetbalclub FC De Rakt is er zaterdag 23 maart weer een memorabel moment in de geschiedenis van de club: Jan (de Aardbeienman) van den Elzen (65) legt na 26 jaar zijn voorzittershamer neer, de hamer die hij destijds van zijn broer Harrie overnam.

In die 26 jaar is FC De Rakt geëvolueerd van buurtclubje tot volwaardige KNVB-club en een stukje Udens trots. "Doordat het buurtvoetbal aan het uitsterven was, stonden we in 2002 voor de keuze: stoppen of doorgaan als KNVB-club", vertelt John Wijdeven, goede vriend van Jan en al ruim 25 jaar bestuurslid van De Rakt. "Jan, Henk (van den Broek, van speelboerderij Hullies) en ik als bestuursleden waren alle drie ondernemer en daarom durfden we het aan. Jan trok de kar en kreeg veel voor elkaar, mede door zijn avontuurlijke instelling en recht-door-zee-mentaliteit. Hij kon makkelijk een potje breken bij de gemeente. Mede daardoor hebben we nu ook zo'n prachtige accommodatie." Jeugdvriend en latere trainer van het eerste elftal Jopie van Lanen herkent dit. "Jan is niet bang om beslissingen te nemen. Hij durft ergens voor te gaan en zorgt ook voor de juiste mensen om zich heen. Een echte bestuurder." Maar dat leiden deed Jan ook met liefde, weet bestuurslid Ron Albers. "Hij is een innemend en sociaal persoon, respectvol naar iedereen. Hij vindt het ook erg belangrijk dat De Rakt een club is voor iedereen, met ruimte voor het menselijke aspect." Aan kantine-moeder Wilma van Kessel is dit ook niet voorbijgegaan. Jan heeft een groot Rakt-hart. Hij vindt het ook belangrijk dat men elkaar kent bij de club, ons kent ons. En als iedereen een steentje bijdraagt, leer je elkaar ook goed kennen. Daarom is het dat we bij De Rakt het stukje vrijwilligerswerk hoog in het vaandel hebben." Als je al decennia zo vervlochten bent met de club, is het natuurlijk moeilijk loslaten. John Wijdeven: "Hij zei direct tegen me: 'hou me overal van op de hoogte!' Maar dat komt wel goed, we houden Jan voorlopig wel even bezig." Anders weet Wilma nog wel een nieuwe invulling voor Jan bij de club: "Een bordje langs de lijn met de aardbeien erop kan er nu toch wel vanaf, en anders mag hij wel de shirts bij het jeugdkamp sponsoren!"

Het afscheidsfeest van Jan is zaterdag 23 maart vanaf 20.00 uur bij FC De Rakt, leden en oud-leden zijn van harte welkom.
 

Meer berichten