Logo kliknieuws.nl/uden
Jan van den Elzen: 'FC De Rakt had, net als elke club in de RSU, z'n eigen voetbalterrein op een boerenland en meestal een schaftkeet als clubgebouw.' (foto: Martijn Schwillens)
Jan van den Elzen: 'FC De Rakt had, net als elke club in de RSU, z'n eigen voetbalterrein op een boerenland en meestal een schaftkeet als clubgebouw.' (foto: Martijn Schwillens)

'De saamhorigheid bij De Rakt zorgt voor een prettige sfeer en genoeg vrijwilligers'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN | Jan van den Elzen nam afgelopen zaterdag na 26 jaar afscheid als voorzitter van FC De Rakt. De 65-jarige Udenaar draagt het stokje over aan Erik Sanders, maar blijft betrokken bij de club. "De Rakt bestaat al ruim vijftig jaar, maar het is nog steeds één van de jongste clubs binnen de KNVB", aldus Van den Elzen.

Door Martijn Schwillens

Een interview met Van den Elzen, in Uden beter bekend als de Aardbeienman, is een ware les lokale voetbalgeschiedenis. In de tijd dat Van den Elzen de voorzittershamer overneemt van zijn broer Harrie, is FC De Rakt nog een 'wilde club'. "Vroeger had je de RSU, een competitie van buurt -en cafévoetbal. Elke buurtschap, van Uden en Boekel tot en met Erp en Veghel, had in die tijd z'n eigen voetbalclub en was lid van de RSU. Elke club had z'n eigen voetbalterrein op een boerenland en meestal een schaftkeet als clubgebouw. In de hoogtijdagen kende de RSU vier divisies, maar het werd steeds minder. We hebben toen besloten over te stappen naar de KNVB. Dat was nog niet zo gemakkelijk, want ons veld aan de Rattenbosweg voldeed niet. We zijn toen gefuseerd met VV Torpedo, een buurtclub die op Moleneind een eigen veld met prima lichtmasten en een eigen, weliswaar vervallen, clubhuis had. De onderhandelingen met de KNVB en de gemeente verliepen daarop een stuk gemakkelijker. Uiteindelijk zijn we begonnen in de zesde klasse."
Sportief presteert De Rakt niet eens onaardig. "In de RSU hadden we al meerdere titels gewonnen, maar de KNVB is wat anders. Toch eindigden we het eerste seizoen in de middenmoot", herinnert Van den Elzen. "We hadden een team met allemaal jonge vaders, die gewend waren om 11.30 uur af te trappen. De KNVB maakte eenmalig een uitzondering en liet ons alle thuiswedstrijden op dat tijdstip aftrappen. Het jaar erop werd dat half drie en bijna iedereen stopte. We hadden ook geen gediplomeerde trainer. Toen kwam bij ons het besef dat we stappen moesten gaan zetten. Joop van Lanen is toen een jeugdafdeling gaan opzetten waar we nog steeds veel plezier van hebben. Op dit moment zijn alle jeugdteams prima bezet." Hij lacht: "Omkleden deden we de eerste jaren bij Octopus (rugbyclub, red.), maar douchen moesten we thuis. Later zijn we kleedkamers gaan delen met de Red Sox, maar bleef het clubgebouw vooral voor Octopus. We bleven echter groeien en naar verloop van tijd hebben we op sportpark Moleneind een eigen accommodatie met terras gekregen."

Unieke sfeer
De groei in de eerste tien jaar als KNVB-vereniging heeft FC De Rakt in eerste instantie te danken aan de verenigingen die aanvankelijk bij de RSU achterbleven. "De spelers van die clubs kregen kinderen, maar die konden niet terecht bij die buurtclubjes. Dus kozen ze voor ons, want bij ons herkenden ze de sfeer die zij vonden in hun eigen buurt. Inmiddels is De Rakt een vereniging met leden uit alle delen van Uden. Naast een goede jeugdafdeling hebben we ook een zeer actieve damestak."
Die prettige sfeer is volgens Van den Elzen nog steeds kenmerkend voor de vereniging. "Als iemand lid wordt, krijgt hij of zij als het ware een ontvangstcomité. Je krijgt een tenue, de kleren worden gewassen en de contributie is laag, maar er wordt wel wat van ouders verwacht. Je wordt echt lid van deze vereniging. Dus niet je kind achterlaten op de parkeerplaats, maar echt betrokkenheid tonen en bereid zijn af en toe iets voor de club te doen. Die saamhorigheid zorgt voor een prettige sfeer onderling en een goed bezette vrijwilligerspool. Daar zijn we erg trots op."
Van rivaliteit met UDI'19 en FC Uden is nooit echt sprake geweest. "UDI'19 juichte het alleen maar toe dat wij toetraden tot de KNVB. Ik belde de eerste jaren gewoon met de voorzitter van UDI als ik iets niet wist. Ook het contact met FC Uden is altijd prima geweest. Dat geldt eigenlijk voor het contact met alle clubs uit de gemeente. Onderling hebben we de afspraak om geen spelertjes bij elkaar weg te halen. Kinderen willen gewoon voetballen. Als iemand erg goed is, dan gaat hij sowieso wel uit zichzelf elders voetballen. Bij NEC, PSV en soms bij UDI'19."

Toekomst
FC De Rakt beschikt sinds vorig jaar over een kunstgrasveld. "Nadat we qua ledenaantal vertienvoudigd waren, was de noodzaak voor een kunstgrasveld voor alle partijen duidelijk. Helaas hebben we op dit moment nog een lichtinstallatie die niet voldoet. We hopen voor het nieuwe seizoen alles op orde te hebben. Inmiddels ben ik afgetreden, maar het dossier dat over het sportpark gaat, rond ik nog af." En sportieve ambities? "FC De Rakt moet niet nastreven om hoger te spelen dan vierde klasse. Maar hoe je jezelf als club wil profileren, is aan mijn opvolger en het bestuur: wil je echt presteren of puur voetballen voor de lol. 15% heeft er alles voor over, die andere 85% willen gewoon de wei in. Geef ze die ruimte." Van den Elzen lacht en zegt tot slot: "Wij zijn De Rakt en op die manier groot geworden."

Meer berichten