Damesrugby wint aan populariteit. RC Octopus in Uden en Black Bulls in Overloon bieden meiden die mogelijkheid. (foto: Albert Hendriks)
Damesrugby wint aan populariteit. RC Octopus in Uden en Black Bulls in Overloon bieden meiden die mogelijkheid. (foto: Albert Hendriks)

'Ben geen stereotiep rugbyster, maar voor deze sport heb je alleen wat lef nodig'

  •   keer gelezen   Sport

UDEN/STEVENSBEEK | De rugbysport in Nederland is groeiende. In vijf jaar tijd groeide het aantal leden van 10.000 naar ruim 16.000. Opvallend is dat steeds meer vrouwen kiezen voor rugby. Zo ook in Uden en Stevensbeek, waar de meiden van RC Octopus en Black Bulls met ingang van dit seizoen één combiteam vormen met de dames van The Dukes. "Ik heb meegedaan aan een clinic en was meteen enthousiast", aldus Lynn Gommans.

Door Martijn Schwillens

Hoezo ga je rugbyen? Lynn en haar ploeggenoot Laura Volleberg moeten eigenlijk een beetje lachen om de vraag. De twee jonge vrouwen voldoen op het eerste gezicht niet aan het stereotype rugbyster. "Maar ja, wat is stereotiep?", kaatst Laura de vraag terug. Ze hebben gelijk, want een soortgelijke vraag zou niet worden gesteld bij volleybal of voetbal. "Het fysieke contact was op het begin wel spannend, zoals een tackle op snelheid. Door gerichte full-contact-oefeningen leer je om over die drempel heen te gaan en jezelf beschermen. Daarna is het een kwestie van blijven tackelen en getackeld worden", vertelt Lynn. "Zodra je wedstrijden gaat spelen, merk je ook de voordelen van de juiste techniek."
Thijs Gevers, coach van de dames en tevens voorzitter van Octopus, vult aan: "Je hebt niet veel nodig om het te kunnen doen. Of je nu licht of zwaar bent. De ene houdt van lomp, de ander speelt het spelletje liever slim. Iemand moet je over die streep trekken. Het probleem is dat de jeugd gehersenspoeld wordt met voetbal." Dat beaamt Frank Volleberg, oprichter van Black Bulls: "Als ik 25 jaar geleden had kunnen rugbyen in deze regio, dan had ik het meteen gedaan. Nu ben ik eerst gaan voetballen, maar rugby vind ik veel leuker. Daarvoor moest ik naar Venlo. Daarom heb ik Black Bulls opgericht. We hebben een aantal clinics gehouden en inmiddels meer dan vijftig leden, waaronder zeven meisjes en vrouwen. Iedereen kan bij ons terecht. Voor elke positie in het veld heb je een bepaald type mens nodig. Je hebt alleen lef nodig, zeker om te beginnen."

Damesrugby groeit
Lynn en Laura knikken. "Een man meldt zich net wat gemakkelijker alleen aan. Dames gaan liever samen", zegt Lynn. Laura lacht: "Iedereen herkent het wel, van die dames die op een festival of in de kroegen tegen hun vriendin zeggen: 'Ik moet naar de wc, ga je met mee?'. Maar meiden die via ons kennismaken met rugby zijn vaak erg enthousiast. Wij zijn nu met zeven meiden bij Black Bulls. Dat worden er steeds meer."
In Uden is de damestak eveneens groeiende. "We hebben een aantal vrouwen die samen met de dames uit Overloon het combiteam vormen bij The Dukes in Den Bosch", verduidelijkt Thijs. "Toen dat bekend werd, heb ik meteen alle meiden gebeld die gestopt zijn toen ze 16 werden. Die beginnen langzaamaan terug te komen. Inmiddels staat de teller op veertien meiden. De meesten trainen, maar een aantal speelt dus ook wedstrijden. Overigens is binnen de rugbysport de damestak de snelst groeiende. Als je ambities hebt, kun je als jonge vrouw ook snel doorgroeien binnen de sport."

'Een warm bad'
"Ik denk dat er heel veel vrouwen zijn die deze sport leuk vinden", stelt Frank. "Je komt meteen in een warm nest terecht." Dat bevestigen de andere drie. "De rugbywereld is relatief klein en een stuk gemoedelijker." Thijs: "Respect staat heel hoog in het vaandel." Laura en Lynn geven aan het belangrijk te vinden dat 'de club gemengd is'. "We trainen ook samen met de mannen. Uiteraard maken we ons er hard voor dat meer vrouwen lid worden. Dat kan alleen door er zelf te gaan staan. We roepen meiden op om eens mee te komen trainen."

Kennismaken
Jongens en meiden (vanaf 6 jaar) uit de regio Uden die een paar keer vrijblijvend willen meetrainen, kunnen zich aanmelden via secretaris@octopusrugby.nl. Aanvullende info via www.octopusrugby.nl. Rugbyliefhebbers uit het Land van Cuijk kunnen terecht bij Black Bulls. De jeugd tussen 6 en 18 jaar kan zich aanmelden voor de beginnersclinic. Volwassenen kunnen vrijblijvend meetrainen. Aanmelden kan via aanmelden@blackbulls.nl. Meer informatie via www.blackbulls.nl 

Meer berichten